Ρώσοι βουλευτές καλούν την Ουκρανία να «καρατομήσει» τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος αποκάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν «μα.....».

Στη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, κατά την οποία ανατράπηκαν αυτοκίνητα και εκτοξεύτηκαν πέτρες και αβγά, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια επιχείρησε να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

«Πρέπει να εκπληρώσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης του δικαιώματος της Ρωσίας να διαθέτει πρεσβεία στην Ουκρανία» είπε ο υπουργός στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι διαδήλωναν μετά την κατάρριψη μεταγωγικού αεροπλάνου στην Ουκρανία με 49 νεκρούς.

«Είπα εγώ ότι είμαι εναντίον σας που διαδηλώνετε; Είμαι στο πλευρό σας. Είμαι έτοιμος να μείνω εδώ μαζί σας και να πω "Ρωσία σήκω φύγε από την Ουκρανία".

«Ναι, ο Πούτιν είναι μ....., ναι"» συνέχισε. Οι διαδηλωτές επανέλαβαν τότε τη φράση του.

Ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής κάτω βουλής, είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο πρέπει να καθαιρέσει τον Ντεστσίτσια.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Λεονίντ Καλάσνικοφ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» ότι ο Ντεστσίτσια προέρχεται από το κίνημα διαμαρτυρίας που ανέτρεψε τον προηγούμενο φιλο-ρώσο πρόεδρο της Ουκρανίας και δεν γνωρίζει τη δουλειά του.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος, ειδικά εκπρόσωπος της Ρωσίας, μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί του ύστερα από τέτοιο ξέσπασμα» είπε ο Καλάσνικοφ.

Ο ίδιος ο Ντεστσίτσια, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι είπε στους διαδηλωτές να διαδηλώσουν ειρηνικά και να μην καταφύγουν στη βία. Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του για τον Πούτιν απάντησε: «Σας είπα τι θέλω να πω. Μου ζητήσατε σχόλια (για τη διαδήλωση) κι έκανα τα σχόλιά μου».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό