Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τον Δεκέμβριο 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν μέχρι και έξι φόρους συνολικού ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων που ενσωματώνουν τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Όλοι οι φόροι πληρώνονται σε τράπεζες ή ταχυδρομεία

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις: τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, τα οποία υπολογίζονται σε 1,53 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το φόρο εισοδήματος το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει να εισπράξει συνολικά 6,334 δισ. ευρώ, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1,178 δισ. ευρώ, από το τέλος επιτηδεύματος 227,7 εκ. ευρώ και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης 141 εκ. ευρώ.

Η είσπραξη 11 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους θεωρείται ένα ιδιαίτερα δύσκολος στόχος όταν κάεθ μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προωθήσει άμεσα, στις συζητήσεις με την τρόικα τον Ιούλιο, το αίτημα για αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης έως 48 αντί 12, που ισχύει σήμερα, τη μείωση του επιτοκίου το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης εμπράγματων εγγυήσεων.

Σήμερα όσοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν να εξοφλήσουν όλους τους φόρους σε 12 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 15 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

newmoney.gr