Μια απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια πριν λίγες ημέρες και η οποία έχει υπογραφεί από τις 14 Απριλίου 2014 (;) έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά της λίμνης του.. Κρητικού Κροκόδειλου.

Συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 03 Ιουλίου 2014 (δείτε εδώ), δίνει την έγκριση για την δημιουργία Υβριδικού Σταθμού στο Φράγμα των Ποταμών σε συνδυασμό με τη λειτουργία Αιολικών Πάρκων στην Σητεία.

Η απόφαση αφορά στην Εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. της οποίας μέτοχος μεταξύ άλλων είναι και η γνωστή σε όλους Blackrock Global Funds (δείτε εδώ και εδώ), η Επενδυτική Τράπεζα που αξιολογεί τραπεζικά συστήματα, δημοσιεύει εκθέσεις για τα οικονομικά Κρατών (και της Ελλάδας) αλλά και πραγματοποιεί επενδύσεις σε όλο τον πλανήτη και ειδικά σε χώρες που υπάρχουν ευκαιρίες.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα

Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται τόσο στο θέμα της εγκατάστασης του Υβριδικού Σταθμού, αλλά στο ότι έγινε μετατροπή της άδειας από Αιολικό σε Υβριδικό.

Αρχικά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που ως γνωστόν έχει πάρει άδεια για την εγκατάσταση συνολικά 1.000MW σε ΑΠΕ στην Κρήτη, είχε πάρει άδεια για τη λειτουργία δύο Αιολικών Πάρκων στη Σητεία. Στη συνέχεια μετά από αίτησ;h της, προς την ΡΑΕ στις 14 Απριλίου 2014 ανακλήθηκε η μία από τις δύο άδειες και έγινε μετατροπή της εναπομείνασας για την παραγωγή ενέργειας από Αιολικό σε Υβριδικό Σταθμό, με την χρήση του νερού του Φράγματος των Ποταμών.

Σημαντική σημείωση αποτελεί ότι η εξέταση των αρχικών αιολικών έγινε με βάση την πρόταση διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να δοθεί άδεια παραγωγής για τόσο μεγάλη ισχύ στο σύστημα της Κρήτης. Το Υβριδικό αφορά το σύστημα της Κρήτης και μόνο χωρίς περαιτέρω επέκταση του ηλεκτρικού συστήματος.

Αντίθετη στον κανονισμό η απόφαση

Η μετατροπή της άδειας είναι αντίθετη στον κανονισμό για τις ΑΠΕ, αφού το σχετικό ΦΕΚ 2373/Β/25-10-2011, προβλέπει την μετατροπή άδειας για ΑΠΕ μόνο αναφορικά στο θέμα της αλλαγής ακινήτου και όχι στην αλλαγή τεχνολογίας.

Με αυτήν την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την Κρήτη ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για τις ΑΠΕ, αφού πλέον οι εταιρίες θα μπορούν να μετατρέψουν ανά πάσα στιγμή τις άδειες που έχουν στην κατοχή τους, με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της χορήγησης αδειών παραγωγής συνολικής ισχύος περί των 2000MW από την ΡΑΕ στους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας, συμπεραίνεται ότι πλέον η ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ καθίσταται μονοπωλιακή καθότι οι εταιρίες πλέον θα μπορούν να αναπροσαρμόζουν τις δοθείσες Άδειες Παραγωγής για αιολικούς σταθμούς σε οποιαδήποτε άλλη επένδυση ΑΠΕ αφορά το νησί (φωτοβολταϊκά, αιολικά, μικρές ανεμογεννήτριες, μικρά φωτοβολταϊκά).

Γιάν. Ξ.Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook