Στα όρια της αντοχής του έφτασε το σύστημα υποβολής των δηλώσεων Ε1 που, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένει σήμερα και τους τελευταίους 150.000 υπόχρεους να το επισκεφτούν για να αποστείλουν τη δήλωσή τους και να έρθουν αντιμέτωποι με … το εκκαθαριστικό φόρου που θα πληρώσουν στο τέλος του μηνός.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί κάτι περισσότερο από 5.550.000 δηλώσεις, από συνόλου περίπου 5.750.000 δηλώσεων που αναμένονταν. Η διορία λήγει τα μεσάνυχτα, αν και τίποτα δεν αποκλείει να παραμείνει σιωπηρά ανοικτό το σύστημα και για λίγες ώρες ακόμη (πχ μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης) για να δέχεται δηλώσεις.

Παρόλα αυτά, μένει τελικά απόψε να φανεί αν και πόσοι θα επιλέξουν οι ίδιοι να μείνουν έξω από τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αιτία δεν θα είναι όμως η αδυναμία του συστήματος taxis να υποδεχτεί δηλώσεις, αλλά ο «τρόμος» τους για το εκκαθαριστικό που θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή, πριν πατήσουν το πλήκτρο «οριστική υποβολή δήλωσης».

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι ίσως είναι πολλοί οι φορολογούμενοι -ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως- που, από φόβο για το τι φόρο θα πληρώσουν, θα προτιμήσουν να …φάνε πρόστιμο αντί να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση στο Taxisnet.

Αν και δεν έχει γίνει σχετική έρευνα, εκτιμούν πολλοί στο υπουργείο Οικονομικών ότι τουλάχιστον 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν αποθηκεύσει προσωρινά μέχρι πριν 2-3 μέρες τη δήλωσή τους, αλλά έπαθαν σοκ και δεν την απέστειλαν, βλέποντας το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης που τους δείχνει το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής.

Ακόμα και αν ξεπεράσουν σήμερα το «ψυχολογικό πρόβλημα», οι ίδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση πως μπορεί περίπου 30.000 μικρομεσαίοι να μην πατήσουν το κουμπί της αποστολής της δήλωσης έως το βράδυ απόψε, προτιμώντας να υποστούν το πρόστιμο μη υποβολής δήλωσης, από το να χρεωθούν το ποσό της εκκαθάρισης (100 ευρώ) το οποίο και δεν έχουν να πληρώσουν. Για τους μισθωτούς όμως, το πλήγμα για την μη υποβολή δήλωσης είναι πολύ βαρύτερο, γιατί χάνουν το αφορολόγητο για αποδείξεις αν τις δηλώσουν εκπρόθεσμα και θα επιβαρυνθούν έως 2.100 ευρώ!

Για τους επιτηδευματίες πάντως, «αιτία του κακού» θεωρείται η εφαρμογή των επαχθών φορολογικών ρυθμίσεων του ν. 4110/2013, με τις οποίες καταργήθηκαν όλα τα αφορολόγητα όρια και οι φοροαπαλλαγές και επιβλήθηκαν αυτοτελείς φόροι με συντελεστές 26%-33% στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα από την άσκηση ατομικών επιχειρήσεων και 10%-33% στα εισοδήματα από ακίνητα.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις εφαρμόζονται φέτος για πρώτη φορά και, σε συνδυασμό με τις ήδη ισχύουσες διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης, για την επιβολή προκαταβολής φόρου 55% και την επιβολή συμπληρωματικού φόρου 1,5%-3% στα εισοδήματα από ακίνητα, εκτινάσσουν στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησαν ατομικώς κάποια επιχείρηση ή εισέπραξαν ενοίκια.

Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2013 απέκτησαν πενιχρά εισοδήματα από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, καλούνται να πληρώσουν σε τρεις δόσεις το 70% των περσινών εισοδημάτων τους στην Εφορία! Ακόμη και όσοι είχαν ζημιές αντί για κέρδη, παγιδεύονται με τα τεκμήρια, τους υψηλούς συντελεστές, την προκαταβολή φόρου (για την επόμενη χρονιά) και την εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη προθεσμία να λήγει στις 31 Ιουλίου 2014, τη δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό αλλά το ποσό είναι κάτω 300 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, έχουν περιθώριο να καταβάλλουν το φόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

Μέχρι σήμερα πάντως, από τις 5.105.388 φορολογικές δηλώσεις που έχει εκκαθαρίσει το σύστημα, οι 2.163.828 δηλώσεις ή το 42,38% του συνόλου είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε φόρο 2,95 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά φορολογούμενο ανέρχεται στα 1.365 ευρώ. Πιστωτικές είναι 1.046.965 δηλώσεις , ήτοι το 20,51% του συνόλου. Η μέση επιστροφή φόρου ανά φορολογούμενο ανέρχεται σε 255 ευρώ.

Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 1.894.595 ή στο 37,11% του συνόλου των εκκαθαρισμένων Ε1.

Ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά πρόκειται να αυξηθεί ελαφρώς, καθώς οι δηλώσεις που μπαίνουν στο σύστημα τις τελευταίες ώρες είναι σχεδόν στο σύνολό τους χρεωστικές με αυξημένο μάλιστα φόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων στις 14 Ιουλίου εξαρτάται και η καταβολή της επόμενης δόσης του «κοινωνικού μερίσματος» η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τρείς μήνες από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων, (14 Οκτωβρίου ) λήγει και η προθεσμία για την υποβολή του «πόθεν έσχες» από τους υπόχρεους (δικαστικούς, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους κ. αλ.).

Η καθυστέρηση πληρωμής οποιουδήποτε φόρου επισύρει την ταυτόχρονη επιβολή τόκων, οι οποίοι υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,79% ή 0,73% το μήνα, και προστίμων, τα οποία ενεργοποιούνται μόλις περάσουν 2 μήνες από την τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής (από την κανονική προθεσμία).

newmoney.gr