Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες για λόγους ασφαλείας. 

Σε ματαιώσεις των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ προχώρησαν επίσης ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Lufthansa, η KLM, και η Air France, αν και η τελευταία διευκρίνισε ότι το δρομολόγιο της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Από την πλευρά της, η British Airways δήλωσε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά».

Στις ΗΠΑ, η απαγόρευση της FAA επηρεάζει τις τρεις αμερικανικές εταιρείες που πετούν προς Ισραήλ, 
Delta, United και US Airways.

Αρχικά η εταιρεία Delta είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για εκτοξεύσεις ρουκετών στην περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμι.

Αεροσκάφος Boeing 747 της Delta Airlines που είχε ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη πετούσε επάνω από τη Μεσόγειο κατευθυνόμενο προς το Τελ Αβίβ την Τρίτη όταν άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο Παρίσι. 

Στην πτήση 468 επέβαιναν 273 επιβάτες και 17μελές πλήρωμα.

Επίσης η εταιρεία US Airways, η οποία εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Φιλαδέλφεια-Τελ Αβίβ, ακύρωσε την πτήση της Τρίτης και το ταξίδι επιστροφής από το Τελ Αβίβ.

Στο δικτυακό τόπο της εταιρείας United Airlines ανακοινώθηκε επίσης ότι η πτήση της από το Νιούαρκ για το Τελ Αβίβ ακυρώθηκε διότι δεν υπήρχε «διαθέσιμο» αεροσκάφος.

Η FAA αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις επικαλούμενη πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. 

Στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ωστόσο ότι η απαγόρευση αφορά μόνο τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Η ανησυχία έχει ενταθεί διεθνώς για την ασφάλεια των πτήσεων μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία και το θάνατο των 298 επιβαινόντων στην πτήση MH17.

in.gr