Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου, ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, για την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και στα κέντρα κράτησης του Έβρου.

Με επιστολή τους προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι χιλιάδες άνθρωποι «βιώνουν μία απάνθρωπη και εξευτελιστική πραγματικότητα», περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα συνοριακής φύλαξης και κράτησης σε Τυχερό, Σουφλί, Φέρρες και Φυλάκιο.

«Άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς για την πολιτισμένη Ευρώπη συνθήκες αθλιότητας (…). Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. Ο συνωστισμός έχει ως αποτέλεσμα οι ούτως ή άλλως ανεπαρκείς στον αριθμό τους τουαλέτες να μην λειτουργούν (…). Είναι αδύνατον για τους κρατούμενους ακόμη και να ξαπλώσουν, κυριολεκτικά στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο. Η μυρωδιά είναι αφόρητη. Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Με την επιστολή τους ζητούν από την πρωθυπουργό να μεριμνήσει και να παρέμβει προσωπικά για την βελτίωση των συνθηκών, επισημαίνοντας ότι το τείχος δεν αποτελεί λύση και απευθύνοντας έκκληση για την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων «ώστε να μη μετατραπεί ο Έβρος σε μεσαιωνικό κολαστήριο της Ευρώπης».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook