Το αεροσκάφος της Air Algerie κατέπεσε εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, δεν είχε αρκετά καύσιμα, κατερρίφθη από αντάρτες, κατελήφθη από αεροπειρατές;

Μία ακόμα αεροπορική τραγωδία ζητά απαντήσεις, καθώς μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 των μαλαισιανών αερογραμμών τον περασμένο Μάρτιο, ένα ακόμα αεροσκάφος αγνοείται.

Αυτή τη φορά, πρόκειται για αεροσκάφος της εταιρίας Air Algerie που εκτελούσε την πτήση AH5017 από τη Μπουρκίνα Φάσο, στη Δυτική Αφρική.

Ποια τα αίτια του νέου αεροπορικού μυστηρίου; Σύμφωνα με το δίκτυο Sky News πέντε σενάρια είναι τα επικρατέστερα.

Το αεροσκάφος δεν είχε αρκετά καύσιμα, όπως ανέφεραν κάποια αλγερινά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, μία τέτοια εκδοχή φαίνεται να μην ευσταθεί, καθώς είναι σχεδόν απίθανο μόλις 50 λεπτά από την απογείωσή του, το αεροσκάφος να μην είχε αρκετή ποσότητα καυσίμων για μία πτήση, η οποία υπολογίζεται στις τέσσερις ώρες.

Ως δεύτερο σενάριο, το βρετανικό δίκτυο αναδεικνύει την κατάρριψη του αεροσκάφους από αντάρτες, ενώ προσθέτει ότι μετά την εξαφάνιση η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση, απαγορεύοντας στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την περιοχή και στον εναέριο χώρο του Μάλι κάνοντας λόγο για λόγους ασφαλείας.

Το τρίτο σενάριο είναι η αεροπειρατεία, καθώς δε θα είναι η πρώτη φορά που η εταιρία Air Algerie πέφτει θύμα αεροπειρατών, αλλά σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο έχουν υπάρξει τουλάχιστον έξι.

Ως πιο πιθανή εκδοχή για την εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι οι κακές καιρικές συνθήκες, καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο πύργος ελέγχου ζήτησε από τον κυβερνήτη «να αλλάξει πορεία πάνω από τα αλγερινά σύνορα εξαιτίας της κακοκαιρίας και για να αποφύγει ένα άλλο αεροσκάφος». Όπως τονίζει ο συντάκτης «υποθέτω ότι δεν προσέκρουσε με άλλο αεροσκάφος, διαφορετικά θα είχαμε αναφορές και για δεύτερο αεροπλάνο που αγνοείται», επομένως το σενάριο της κακοκαιρίας δείχνει να είναι αρκετά πιθανό.

Το τελευταίο σενάριο αναφέρεται στις πληροφορίες για συντριβή στο Νίγηρα, επομένως αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το πλήρωμα αποφάσισε να αλλάξει πορεία προς τα ανατολικά, χωρίς ωστόσο το δίκτυο να αναφέρει τους πιθανούς λόγους για την αλλαγή αυτή.