Η προετοιμασία της έναρξης υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Ελέγχου του καρκίνου τραχήλου της μήτρας ήταν το αντικείμενο συνάντησης  εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Σύμβουλος του Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ και υπεύθυνος για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο κ. Α. Συγγελάκης, ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας κ. Χρ. Λιονής, η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης και ο συντονιστής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ΥΠΕ Κρήτης κ. Γ. Μαθιουδάκης, οι Διευθυντές και μαίες όλων των Κέντρων Υγείας της Κρήτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών Κρήτης κ. Βασιλάκη, ο εκπρόσωπος της Παγκρήτιας Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής κ. Μπατίκας και από το Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Ηρακλείου κ. Δ. Συγγελάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας συζητήθηκε διεξοδικά ο σχεδιασμός του Εθνικού Προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου ξεκινά την 1η Ιουνίου 2011 από τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης.

Καθορίστηκε επίσης το πλαίσιο του, οι αρμοδιότητες και ο ρόλος των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας και παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Την 1 Ιουνίου από την Κρήτη ξεκινά η πραγματοποίηση εξέτασης κατά Παπανικολάου για όλες τις γυναίκες 25-65 ετών, οι οποίες θα προσκληθούν με επιστολή από το Δήμαρχο του Δήμου της μόνιμης κατοικίας τους για να κλείσουν ραντεβού στο αντίστοιχο Κέντρο Υγείας όπου και θα πραγματοποιείται η λήψη του κολποτραχηλικού επιχρίσματος.

Στη συνέχεια τα δείγματα των εξετάσεων θα αποστέλλονται στο νοσοκομείο αναφοράς.

Οι εξεταζόμενες θα ειδοποιούνται από το Κέντρο Υγείας για το αποτέλεσμα της εξέτασης τους, ενώ μέριμνα έχει ληφθεί και για τα περιστατικά εκείνα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ή εμφανίζουν παθολογικά ευρήματα.

Η όλη διαδικασία υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα και διέπεται από επιστημονικά κατευθυντήριες οδηγίες.

Στη συνάντηση εργασίας για την προετοιμασία έναρξης υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παρευρέθηκε και συμμετείχε και ο νέος Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης κ. Π. Καρατσής, ο οποίος αναμένεται εντός των ερχόμενων ημερών να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook