Οι εξελίξεις στην Αθήνα, με την αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σε μια ενιαία γραμμή και στάση έναντι των δεδομένων του Μνημονίου, καίτοι σχολιάζονται ήδη στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, δεν εμπόδισαν επιφανείς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της ΕΕ να διατρανώσουν και πάλι την κάθετη αντίθεσή τους σε οιαδήποτε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πριν καν ολοκληρωθεί το συμβούλιο των αρχηγών στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, από την Ντοβίλ της Γαλλίας και τη σύνοδο του G8, τόνιζε πως οι Ευρωπαίοι, με πρώτη τη Γερμανία και τη Γαλλία, δεν προτίθενται να αφήσουν καμία χώρα της ευρωζώνης να χρεοκοπήσει και φυσικά παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στην «προστασία» του ευρώ. \”Εάν αναδιάρθρωση σημαίνει ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα εξοφλήσει τα χρέη του, τότε η λέξη δεν θα ανήκει στο γαλλικό λεξιλόγιο. Είναι σαφές, απλό, καθαρό\” υπογράμμισε ο πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία σηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

Την ίδια ώρα. ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απέκλεισε ξανά, σε νέες δηλώσεις του, κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επανέφερε την πρόταση για επιβολή αυτομάτων κυρώσεων σε όσες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ δεν μπορούν να τιθασεύσουν τα δημοσιονομικά τους.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να διασφαλισθεί ότι θα μπορούσαν να αντέξουν ακόμα και μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση από κάποια χώρα, με πρώτη «υποψήφια» την Ελλάδα.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η αναδίπλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαμήλωσε τους τόνους των δηλώσεών του για την Ελλάδα. Ο μεσιέ Γιούνκερ προσπάθησε να ανασκευάσει τις χθεσινές του δηλώσεις περί πιθανής μη καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, λέγοντας πως κομβικό σημείο για την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας, είναι τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της Τρόικας για την πορεία της οικονομίας μας.

Προσθέτοντας όμως πως, \”σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, η καταβολή μπορεί να γίνει μόνο εάν η αναχρηματοδότηση για περίοδο 12 μηνών είναι εγγυημένη\”. \”Είναι δεδομένο, όχι σχόλιο\” τόνισε ο κύριος Γιούνκερ …

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook