Με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, χθες το βράδυ τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Ο φετινός Αύγουστος έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς συμπληρώνονται 106 χρόνια από την ανακάλυψη του δίσκου της Φαιστού, ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της Μινωικής εποχής που ασκούν μεγάλη γοητεία και το οποίο ανακαλύφτηκε στις 3 Ιουλίου 1908 στην αρχαία πόλη της Φαιστού, από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Pernier.

Με αφορμή την ομορφότερη πανσέληνο του χρόνου, ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, έπειτα από την μεγάλη απήχηση που είχε στον κόσμο η εκδήλωση τον περασμένο Ιούλιο, έδωσε ένα ακόμη ραντεβού στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού με όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει ο Δίσκος.

Στην ανοικτή συζήτηση-απολογισμός με το κοινό, ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στον κόσμο για το μυστήριο που κρύβει ο δίσκος φέρνοντας στο φως νέα αρχαιολογικά και γλωσσικά δεδομένα, ενώ προσπάθησε από την πλευρά του να εξηγήσει δίδοντας τη δική του ερμηνεία ως προς τι μπορεί να πει ο Δίσκος της Φαιστού.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, σε συνεργασία με τον Dr. John Coleman, καθηγητή Φωνητικής στη σχολή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΙ Κρήτης και την υποστήριξη του Δήμου Φαιστού, βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην ανάγνωση ενός εκ των σημαντικότερων μυστηρίων της αρχαιότητας.

Ο Γκάρεθ Όουενς, σε πρόσφατο συνέδριο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της επιστημονικής έρευνας τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στο 95% για την ολοκλήρωση του να διαβάσουμε τον Δίσκο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο ερευνητής: «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την ανάγνωση, ενώ είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία. Ο δίσκος είναι αναμφισβήτητα μια γνήσια μινωική θρησκευτική επιγραφή που έχει παρόμοιες λέξεις για επιγραφές από Μινωϊκά Ιερά όπως το βουνό του Γιούχτα στις Άνω Αρχάνες, τοποθεσίες που βρέθηκαν αντίστοιχα τάματα, ενώ η φράση που επαναλαμβάνεται στην ανάγνωση του δίσκου I-QE-KU-RJA αναφέρεται στην ΕΓΚΥΟΣ ΜΗΤΕΡΑ.

Η πρόκληση είναι το να αρχίσουμε και να τον κατανοούμε. Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό των Μινωικών χρόνων, ο δίσκος της Φαιστού που αποτελεί παγκόσμιο αίνιγμα αν και κρατά καλά κρυμμένο το περιεχόμενο του εδώ και χιλιετίες, τώρα πλέον με τις επιστημονικές προσπάθειες των ειδικών δεν αποκλείεται άμεσα να αποκαλυφτεί.

Στην οικογένεια των Μινωικών επιγραφών από την εποχή του Χαλκού ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας συγγενής της Γραμμικής Α, αλλά βεβαίως μέλος της ίδιας οικογένειας. Η μεγάλη πρόκληση όμως θα είναι αν μπορούμε μια μέρα να κατανοήσουμε τον Δίσκο».