Εάν ο σκοπός του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin ήταν να δώσει ένα γερό \”χτύπημα\” στη γεωργία των ΗΠΑ, η απαγόρευση στα φιστίκια δεν ήταν ένας και τόσο αποτελεσματικός τρόπος. Οι ξηροί καρποί ανήκαν στην ευρεία γκάμα τροφίμων που περιλάμβανε το 12μηνο εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ως αντίποινα στις κυρώσεις που «εκτόξευσαν» οι ΗΠΑ και η Ευρώπη για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

«Οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες», λέει ο Jim Zion, managing partner της Meridian Nut Growers με έδρα την Καλιφόρνια η οποία εξάγει καρύδια στη Ρωσία εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Την Παρασκευή, ο Zion προσπαθούσε να ανακατευθύνει μια αποστολή 44.000 λιβρών, από τη Ρωσία στη Γερμανία, με την ελπίδα να βρει έναν νέο αγοραστή. «Δεν σου αρέσει να έχεις διαταραχές στο εμπόριο, ειδικά σε μια αγορά που δείχνει να αναπτύσσεται».

Οι παραγωγοί πουλερικών έχουν να διηγηθούν μια παρόμοια ιστορία. Η Ρωσία είναι μια από τις τρεις κορυφαίες εξαγωγικές αγορές για τους Αμερικανούς εκτροφείς πουλερικών, φτάνοντας σε αξία τα 303 εκατ. δολάρια το 2013. Ωστόσο οι Ρώσοι καταναλωτές καταναλώνουν μόλις το 7% της συνολικής ποσότητας κοτόπουλου που εξάγουν οι ΗΠΑ, έναντι ποσοστού 40% τη δεκαετία του 1990, όπως ανέφερε το Εθνικό Συμβούλιο Πουλερικών. (Η Ρωσία στηρίζεται στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο, τη Βραζιλία, για να καλύψει τυχόν ελλείμματα στην προσφορά)

«Αναμένουμε ότι η απαγόρευση θα έχει μικρό αντίκτυπο στις εταιρείες πουλερικών των ΗΠΑ καθώς η προσφορά πρωτεΐνης είναι περιορισμένη και η διεθνής ζήτηση από άλλες χώρες είναι ισχυρή», έγραψε η Farha Aslam, αναλύτρια της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Stephens, σε σημείωμα προς τους πελάτες. Οι υψηλές τιμές βοδινού και χοιρινού κρέατος έχουν καταστήσει το κοτόπουλο πιο φθηνή επιλογή κρέατος για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας περαιτέρω τη σημασία της ρωσικής αγοράς. «Ευτυχώς, αυτή η απαγόρευση ήρθε σε μια στιγμή που το κοτόπουλο έχει την τιμητική του», σχολιάζει ο Mike Cockrell, οικονομικός διευθυντής της Sanderson Farms (SAFM), του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγέα πουλερικών των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις είναι πιο δυσοίωνες για τα γεωργικά συμφέροντα στην Ευρώπη, η οποία πουλά πολύ περισσότερο στη Ρωσία. Ποσοστό περίπου 2,5% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Λιθουανίας είναι συνδεδεμένο με τις εξαγωγές προς τη Ρωσία και περίπου το ήμισυ της παραγωγής μήλων της Πολωνία πωλείται σε Ρώσους καταναλωτές. Πιθανότατα οι Νορβηγοί εκτροφείς σολομού και οι Δανοί τυροκόμοι θα χρειαστεί επίσης να αγωνιστούν να βρουν εναλλακτικές αγορές. Το εμπάργκο των εισαγωγών επηρεάζει και τα προϊόντα από την Αυστραλία και τον Καναδά, που τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων. Οι δυτικές χώρες πήραν μέτρα για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας, μετά και την κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines (MAS:MK) στην Ανατολική Ουκρανία τον περασμένο μήνα. Αμερικανικές και βρετανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Όταν οι κυρώσεις του Putin διαχυθούν στις διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες και πέρα από τον Ατλαντικό, μπορεί αυτοί που θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά να είναι οι Ρώσοι αγοραστές τροφίμων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελλείψεις ορισμένων προϊόντων και υψηλότερες τιμές σε πολλά άλλα.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook