«Μάστιγα» έγιναν στα Γιάννινα οι εκτεταμένες καταστροφές και φθορές από αγνώστους σε αγάλματα, και γλυπτά που κοσμούν την πόλη. Επίσης είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου αγάλματα και γλυπτά βάφονται, παρουσιάζοντας στη συνέχεια μία αλγεινή εικόνα που δεν αξίζει στην ιστορία και την παράδοση των Ιωαννίνων. 

Καταστροφές παρατηρούνται ακόμη σε παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους, κάτι που απασχολεί σοβαρά τον Δήμο Ιωαννιτών, την αστυνομία αλλά και φορείς της πόλης. 

Το τελευταίο κρούσμα εκδηλώθηκε το τελευταίο 24ωρο, προκαλώντας την αγανάκτηση στην πόλη. 

Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο άγαλμα του Αλέξανδρου Πάλλη, που ήταν τοποθετημένο στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, στη Σπηλιά του Διονυσίου Φιλοσόφου. 

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το συμβάν και διερευνά τόσο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε όσο και τη δυνατότητα αποκατάστασης του αγάλματος. Η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη ήταν έργο του πληθωρικού και ταλαντούχου γλύπτη του μεσοπολέμου Κώστα Δημητριάδη. Ο Αλέξανδρος Πάλλης (1851-1935), γόνος ιστορικής γιαννιώτικης οικογένειας, είχε γεννηθεί στον Πειραιά. Σπούδασε φιλολογία, όμως δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του εμπορίου, δημιουργώντας επιχειρήσεις στη Βομβάη και στο Λίβερπουλ, όπου πέθανε. 

Ήταν φανατικός δημοτικιστής και σημαντικότερο έργο του ήταν η μετάφραση της Ιλιάδας. Ο Αλέξανδρος Πάλλης υπήρξε από τους σημαντικούς δωρητές της πόλης των Ιωαννίνων. Με τη διαθήκη του, το 1962, άφησε μέρος της περιουσίας του στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στη Δημόσια Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Μουσείο και στον Δήμο Ιωαννιτών. 

Η συλλογή που φιλοξενείται στο Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι μία από τις πιο σημαντικές και πιο πλούσιες. Αποτελείται από υφαντά, χαλιά, μικροέπιπλα, ασημένια αντικείμενα, πίνακες και ενδύματα, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. 

Μετά το συμβάν, η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη, που εντοπίστηκε πλησίον της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου, μεταφέρθηκε στο εργοτάξιο του δήμου. Συντηρητές της Δημοτικής Πινακοθήκης θα εξετάσουν τη δυνατότητα αποκατάστασής της στην αρχική μορφή.

zougla.gr