Εντός των ημερών ο διευθυντής διαχείρισης συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, πρόκειται να καταθέσει πρόταση για μόνιμη εγκατάσταση του πασίγνωστου Σήφη, σε ειδικές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν μόνο στην περίπτωση που επέλθει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Βέβαια, εκείνο που προηγείται όλων, είναι η παγίδευση του ερπετού, που κατάφερε να ξεφύγει από τον πλέον ειδικό Ολιβιέ Μπερά, «αναγκάζοντας τον», να επιστρέψει τον Οκτώβρη προκειμένου να αναμετρηθεί και πάλι με τον ανυπότακτο κροκόδειλο, αυτή τη φορά με ανοιχτή ημερομηνία στα εισιτήριά του…
Τρία με τέσσερα στρέμματα είναι αρκετά για να αποτελέσουν όχι μόνο το «νέο σπίτι» του Σήφη του κροκόδειλου, αλλά και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι διάδρομοι και οι χώροι στάθμευσης για οχήματα και λεωφορεία, προκειμένου να φέρουν με οργανωμένο τρόπο όσους επιθυμούν να δουν από κοντά το ερπετό που ήδη έχει εξελιχθεί σε «τουριστικό προορισμό» σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία Ryanair!
Ο χώρος που πρόκειται να προτείνει ο κ. Μαμαγκάκης βρίσκεται δίπλα στο σημείο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο Σήφης και είναι εκτός της τεχνητής λίμνης του φράγματος των Ποταμών.
«Επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την άνετη και ασφαλή διαβίωση, τόσο του ζώου όσο και των κατοίκων και των επισκεπτών», υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης και συνέχισε: «Το συγκεκριμένο σημείο θεωρείται ιδανικό και από τον Ολιβιέ Μπερά, ο οποίος είναι απόλυτα σύμφωνος, να παραμείνει ο Σήφης στο Αμάρι. Η παραμονή του ερπετού, είτε στο Ενυδρείο στο Ηράκλειο, είτε στο Αττικό Πάρκο στην Αθήνα, δεν του εξασφαλίζουν το φυσικό του περιβάλλον που είναι στην Αφρική.
Εμείς, στις εγκαταστάσεις που -αν όλα πάνε καλά- θα δημιουργηθούν, θα δώσουμε στον κροκόδειλο την ευκαιρία να ζήσει σε ακόμα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που θα του πρόσφεραν τα δύο πάρκα. Θα του εξασφαλίσουμε τόσο τεχνητή λίμνη, όσο και ένα απάνεμο καταφύγιο για τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα».
Στη συνέχεια ο κ. Μαμαγκάκης προσδιόρισε το χώρο που θεωρεί ως κατάλληλο, «Πρόκειται για απαλλοτριωμένο σημείο που δεν προβλέπεται ν’ αξιοποιηθεί καθώς δεν έχει νερό. Είναι στην περιοχή των Βολιώνων, δίπλα στο δρόμο και εκτός φράγματος». Ο ίδιος συνεχίζοντας την σκέψη του, επεσήμανε: «Στο Αττικό Πάρκο, έχουν έναν χώρο 3Χ3 κι έχουν 5-6 κροκόδειλους, στο Ηράκλειο στο Ενυδρείο φαντάζομαι θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Μήπως είναι καλύτερο να του φτιάξουμε ένα χώρο 200-300 τμ, στο σημείο που ο κροκόδειλος έχει ζήσει κι έχει ήδη εξοικειωθεί με το περιβάλλον;»
Ο κ. Μαμαγκάκης που δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι το σχεδιασμό αυτό, θα τον θέσει υπόψη τόσο της Ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί, στην οποία είναι πρόεδρος η δασολόγος κ. Χαρά Καργιολάκη, όσο και στους αιρετούς της περιοχής, υπογράμμισε ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι χρήσιμες για πολλά χρόνια, αφού αυτού του είδους τα ερπετά ζουν από 75-115 έτη.
Μάλιστα, ο διάσημος γητευτής κροκοδείλων Ολιβιέ Μπερά, πρόκειται να στείλει τις προδιαγραφές που ισχύουν παγκοσμίως για τη διαμονή και διατροφή των κροκοδείλων, καθώς ο ίδιος σχεδιάζει τέτοιου είδους φάρμες. «Εμείς βέβαια, θέλουμε να φιλοξενήσουμε μόνο το Σήφη κι όχι να κάνουμε εκτροφείο ή φάρμα κροκοδείλων», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στη σκέψη που έχει εκφραστεί από πολλούς ότι μετά το Φράγμα των Ποταμών, σε κάθε λίμνη θα ρίχνουν και κάποιο παράξενο ζώο για να προσελκύσουν κόσμο, ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε: «Ο Σήφης είναι ένας και μοναδικός! Αυτό που έγινε δεν μπορεί να επαναληφθεί. Εδώ προέκυψε, δεν έγινε επί τούτου».

\"\"

Η δημοτικότητα του Σήφη σε όλο τον πλανήτη

«Έχω κάνει με τους συνεργάτες μου το Φράγμα των Ποταμών, τελειώσαμε και στα Χανιά το Φράγμα του Βαλσαμιώτη και δεν το είχε πάρει χαμπάρι κανείς, πέρα από τις τοπικές κοινωνίες. Όταν κατάλαβα ότι αυτό το τυχαίο ή άτυχο γεγονός της ύπαρξης ενός κροκόδειλου στην περιοχή μπορεί να εξελιχτεί σε τεράστια διαφήμιση και να γίνει γνωστό ότι κάπου στον παγκόσμιο χάρτη, υπάρχει το Φράγμα των Ποταμών και το Αμάρι, τότε άρχισα να σκέφτομαι ότι το θέμα πρέπει να το χειριστούμε διαφορετικά.
Κρίσιμο σημείο στη σκέψη μου αποτέλεσε η στιγμή που δύο κανάλια της Ιαπωνικής Τηλεόρασης αφιέρωσαν 35 λεπτά σε ζωντανή μετάδοση για να μάθουν για το Σήφη. Ενώ προβληματίστηκα ιδιαίτερα, όταν μου έκαναν την ερώτηση, αν οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Κνωσό, μπορούν να συνεχίσουν για να δουν το Σήφη(!) επιμένοντας στην ερώτηση για το αν θα παραμείνει».
Τονίζοντας επίσης την απίστευτη δημοσιότητα που έχει πάρει το γεγονός ανέφερε: «Η αεροπορική εταιρία Ryanair δημοσίευσε στο περιοδικό που βρίσκεται στα αεροπλάνα της, το Σήφη τον κροκόδειλο ως τουριστικό προορισμό!»
Αξίζει ωστόσο ν’ αναφερθεί και το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την επιχείρηση παγίδευσης του Σήφη. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα έγραψε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ο σπουδαιότερος κροκοδειλάκιας του κόσμου δεν κατάφερε να πιάσει τον κροκόδειλο της Ευρώπης. Ο Μπερά παραδέχεται την ήττα του και υπόσχεται να ξαναπροσπαθήσει».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook