Για μία ακόμη χρονιά περίπου 60 μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παζινού στο Ακρωτήρι του Δήμου Χανίων, είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε τρείς σχολικές αίθουσες η ατμόσφαιρα των οποίων είναι δηλητηριώδης.
Πρόκειται για τρείς αίθουσες – προκάτ που τοποθετήθηκαν πριν απο χρόνια ως \”προσωρινή\” λύση στο πρόβλημα της διαρκούς αύξησης των μαθητών στο σχολείο, αλλά όπως σχεδόν όλα σε αυτή την χώρα και εδώ αποδείχθηκε πως \”ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού\”.
Όμως αυτές οι αίθουσες δεν είναι σαν τις άλλες, τις προκατασκευασμένες απο τσιμέντο, αλλά είναι εξ ολοκλήρου απο πλαστικές ύλες, με αποτέλεσμα – όχι μόνο η ατμόσφαιρα να ειναι αποπνικτική – αλλά επιπλέον να εκλύονται και επικίνδυνα – τοξικά αέρια, όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, το 2010 και το 2011, σε ίδιες προκάτ αίθουσες που είχαν τοποθετηθεί σε σχολεία στην Χαλκιδική και στην Κατερίνη, έγιναν μετρήσεις απο το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις της τοξικής χημικής ένωσης φορμαλδεΰδης ήταν τριπλάσιες απο τα επιτρεπτά όρια.
Τότε οι αρμόδιοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις των γονέων – πρότειναν ως λύση την τοποθέτηση κλιματιστικών και συστημάτων εξαερισμού.
Όμως αν και στις τρείς αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Παζινού, υπάρχει εξαερισμός και κλιματιστικά (με τους γνωστούς κινδύνους για ητν υγεία των παιδιών εαν δεν υπάρχει σωστή συντήρηση), ο αέρας μέσα στις αίθουσες \”μυρίζει δηλητήριο\”.

\"\"

Την διαπίστωση αυτή είχε την ευκαιρία να κάνει και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης,όταν με την ευκαιρία της τελετής του αγιασμού στο σχολείο, επισκέφθηκε τις σχολικές αυτές αίθουσες.
Εκπαιδευτικοί και γονείς τόνισαν πως η ανέγερση σχολικών αιθουσων και η αντικατάσταση των επικίνδυνων πλαστικών προκάτ, είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας καθώς αφορά στην δημόσια υγεία και μάλιστα των παιδιών.

\"\"

Όμως επεσήμανε ο κ.Βουλγαράκης ,το θέμα της ανέγερσης σχολικών κτιρίων βρίσκεται πλέον στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δήμου Χανίων.
\”Εφόσον μας φέρουν απο τον Δήμο, πρόταση και μελέτη, εμείς θα την προωθήσουμε για χρηματοδότηση\” είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων.
Να σημειωθεί πως εκτός της επικίνδυνης ατμόσφαιρας, λόγω των φθορών του χρόνου – οι δύο απο τις τρείς αίθουσες μπάζουν και νερά απο την σκεπή όταν βρέχει.

\"\"

Οι εκατοντάδες γονείς των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου και η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει απο τον Δήμο Χανίων, άμεση ανταπόκριση και την προώθηση πρότασης-μελέτης στην Περιφέρεια, για να βρεθεί λύση και να σταματήσει να δηλητηριάζεται η υγεία δεκάδων μαθητών κάθε χρόνο.
Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook