Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και καταδίκης των θρησκευτικών συγκρούσεων και του εθνοφυλετισμού έστειλε από την Κομοτηνή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο μουσικό σχολείο της πόλης.

Αργότερα κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης χαρακτήρισε το λαό της περιοχής πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης και αγαστής συνεργασίας των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή γλώσσας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Είπε ότι οι κάτοικοι της Κομοτηνής έχουν το πλεονέκτημα να ζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, το οποίο διαμόρφωσε η μακρά ιστορία του τόπου και οι ιστορικές εξελίξεις του 20ού αιώνα.

Σε αυτή την εικόνα αντιπαρέβαλε τους πολέμους ανά την υφήλιο, μεταξύ διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών, «οι οποίοι κατά το παρελθόν πολλάκις συνεκρούσθησαν με τραγικές και οδυνηράς συνεπείας δια τους ανθρώπους και δια τον κόσμον».

Τόνισε ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά «παρά μόνο εις την καταστροφήν. Το παρατηρούμε και εις τα εσχάτως συμβαίνοντα και στην περιοχήν μας τραγικά γεγονότα».

Επεσήμανε, ότι η καλλιέργεια της ιδέας, όχι μόνο της ανοχής του διαφορετικού συνανθρώπου, αλλά και η καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων και συνεργασίας είναι «θεμελιώδης αρχή και ευχή» της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και στη Μ. Ανατολή υπογράμμισε: «Ο πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας είναι πόλεμος εναντίον της ίδιας της θρησκείας».

«Οι άνθρωποι είμεθα υποχρεωμένοι να ζήσουμε όλοι μαζί στη γη. Και η ειρηνική συμβίωση είναι η μόνη δυνατότης την οποία έχομεν δια να το επιτύχουμε» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Είναι εφικτή, όταν στηρίζεται εις τον σεβασμόν του συνανθρώπου και των πιστευμάτων του. Είναι εφικτή, όταν ο άνθρωπος δεν διακατέχεται από αίσθησιν υπεροχής δια αυτό το οποίον είναι, ή πρεσβεύει. Είναι εφικτή, όταν οι άνθρωποι, όπως λέει και ο απόστολος Παύλος ανέχωνται "αλλήλους εν αγάπη", προσπαθούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να συνυπάρξουν επί τη βάσει όσων τους συνδέουν και όχι όσων τους χωρίζουν και τους διαιρούν» τόνισε.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς αυτή την κατεύθυνση με τον διαθρησκειακό διάλογο και την ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας η οποία συμβάλει στη συνεργασία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως γένους, εθνικής καταγωγής, θρησκευτικής συνειδήσεων και κυρίως των νέων, διότι -όπως είπε- σε αυτούς ανήκει το μέλλον.

Αργότερα, στην επίσκεψή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι ο λαός της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής αποτελεί σήμερα «πρότυπον ειρηνικής συμβιώσεως και αγαστής συνεργασίας των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή γλώσσης, με σεβασμόν προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτιστικήν κληρονομίαν και το φυσικό περιβάλλον».

Απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη και τις τοπικές αρχές τους προέτρεψε να εργαστούν αόκνως για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής, «με σεβασμό και ενδιαφέρον πάντοτε προς το περιβάλλον και την ιδιοπροσωπίαν των κατοίκων, ώστε η Θράκη να συνεχίσει να αποτελή πόλον έλξεως και όχι πεδίον αντιπαραθέσεων, ως ενίοτε συνέβη κατά το παρελθόν, πόλον έλξεως τόσον δια τους πολίτας αυτής, όσον και δια τους επισκέπτας της».

Μιλώντας σε ιερείς της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι «ο Θεός θα εξαλείψη παν δάκρυον εκ των οφθαλμών ημών, από τους οφθαλμούς του λαού μας, αλλά δια να συμβεί αυτό πρέπει και ημείς να αγωνισθώμεν με όλας μας τας δυνάμεις να επιστρέψωμεν εις Αυτόν».

Ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τους ιερείς να προσπαθούν να δουν «την ουσίαν και όχι τον τύπον», φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τη στάση των Φαρισαίων που «έβλεπον τα θαύματα και διεπίστουν παραβάσεις», όταν ο Ιησούς θεράπευε κατά την σαββατιάτικη αργία του Μωσαϊκού νόμου.

Τους προέτρεψε να υπερβαίνουν τον τύπο για χάρη του ανθρώπου, «υπέρ του οποίου εδόθη ο τύπος» και πρόσθεσε: «Και να μη λησμονώμεν, πρωτίστως, ότι είμεθα πάντες αμαρτωλοί και καθόλου αλάνθαστοι».

Τους ζήτησε να στέκονται με κατανόηση και ειλικρίνεια, με αγάπη και ανοχή έναντι του πλησίον, τονίζοντας ότι αυτό τελικώς είναι το Ευαγγέλιο. «Αι ανέξοδοι κρίσεις γενικότερον είναι εύκολοι. Η υπεύθυνος στάσις και η αγάπη απαιτούν θυσίαν και κόπον. Είναι ιδική μας επιλογή» πρόσθεσε.

in.gr