Ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης συμμετείχε στη 2η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.
Κατά την ομιλία του ανέλυσε της καταστροφικές συνέπειες της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων και παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Αρχικά, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως τα μνημόνια και οι κυβερνητικές επιλογές οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις και τις κατά καιρούς εξαγγελίες: ύφεση χωρίς ιστορικό προηγούμενο 25%, ανεργία στο 28% και η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποεπένδυση (το 2008 είχαμε επενδύσεις ύψους 30 δις και σήμερα 0). Η δημοσιονομική προσαρμογή κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ ετησίως, με περικοπή δαπανών κατά 20 δις και αύξηση φορολογικών εσόδων 10 δις είχε ως συνέπεια την οικονομική και κοινωνική τραγωδία που βιώνουμε.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, το πρόγραμμα απέτυχε επειδή απέτυχε παταγωδώς η υποτιθέμενη αναπτυξιακή του πλευρά: οι ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση-εκχώρηση της δημόσιας γης, η μείωση των μισθών, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και οι διαρθρωτικές αλλαγές. 
Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, η Ελλάδα υποτίθεται ότι διέθετε μεγάλο κρατικό επιχειρηματικό τομέα, ενώ στην πραγματικότητα έχει τον μικρότερο στην Ευρώπη, επειδή κάναμε ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων την περίοδο 1996-2008 (15 δις). Έτσι, ενώ αρχικά προβλεπόταν να εισπράξουμε 50 δις έχουμε φτάσει μόλις στα 2,9 δις, ξεπουλώντας τις κερδοφόρες επιχειρήσεις οι οποίες δεν προσελκύουν καινούργιες επενδύσεις. Πρόκειται για έναν τύπο ιδιωτικοποιήσεων που δεν έφερε ούτε ένα ευρώ εκχωρώντας την κρατική ιδιοκτησία χωρίς κανένα λόγο, ατονώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα του κράτους να διατηρήσει υψηλά έσοδα στο μέλλον. Στην αποτυχία αυτή θα πρέπει να προσθέσουμε και το φιάσκο της υποτιθέμενης αξιοποίησης της δημόσιας γης, με την οποία φτάσαμε σε ένα καταπληκτικό σχέδιο να πουλάμε τα δημόσια κτήρια και να τα επανενοικιάζουμε.
Αλλά και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η πρωτόφαντη μείωση μισθών μέχρι 40% αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, αυξάνοντας την ανεργία χωρίς να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, παρατήρησε ο κ. Σταθάκης. Το ίδιο και οι περίφημες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το «Invest in Greece», το fast track και τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες, μέτρα τα οποία αντί να δημιουργούν ανάπτυξη τελικά ενθαρρύνουν τις εισαγωγές.
Καταλήξαμε, επεσήμανε ο βουλευτής Χανίων, μετά από τέσσερα χρόνια μνημόνιο να έχουμε: α) μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε σχέση με πριν, παρά το τεράστιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής του, β) τον πιο υπερχρεωμένο επιχειρηματικό τομέα σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και γ) πρωτόγνωρη έλλειψη ρευστότητας από την οποία η οικονομία δεν μπορεί να ξεφύγει. Πρόκειται δηλαδή, για ένα ιστορικά πρωτοφανές αποτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής. Το γεγονός ότι και η ευρωπαϊκή οικονομία γενικά αποτελεί τη μαύρη τρύπα της παγκόσμιας, με ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 0 επί έξι συναπτά χρόνια, φανερώνει την ανάγκη αλλαγής της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Ειδικά στη χώρα μας είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε την ίδια τη μνημονιακή φιλοσοφία και να αντιληφθούμε ότι οδηγεί σε αδιέξοδο, τόνισε ο κ. Σταθάκης. Θα πρέπει να περιορίσουμε τη δημοσιονομική πίεση, να δώσουμε χώρο στην επενδυτική δραστηριότητα, να αναδιανείμουμε με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη και συνακόλουθα τα εισοδήματα ως μέσο ανάπτυξης. Να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να υλοποιήσουμε το εθνικό κτηματολόγιο που εκκρεμεί από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930. Να κινητοποιήσουμε θεσμούς, ιδέες και δυνάμεις και να μεταστρέψουμε το επενδυτικό κλίμα προς τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, δηλαδή τη γεωργία, τη μεταποίηση, τις νέες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παράλληλα, οφείλουμε να τολμήσουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και τομές με στόχο την αλλαγή του ρόλου του κράτους, τον εκσυγχρονισμό του και την αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης, σημείωσε ο βουλευτής Χανίων. Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλεια και ταυτόχρονα ένα κράτος φιλοαναπτυξιακό, το οποίο θα διευκολύνει την επενδυτική ιδιωτική οικονομία. Να δώσουμε τέλος στον πολιτικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, να την προστατεύσουμε απέναντι σε πολιτικά και ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα (στις κατασκευές, την υγεία, τις τηλεπικοινωνίες κ.α.) και να θεσπίσουμε ισχυρούς και απαραβίαστους κανόνες.
Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και θα γίνουμε σύντομα κυβέρνηση για να το εφαρμόσουμε. Θα κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση που υποσχόμαστε και θα την κάνουμε αποκαθιστώντας τον κόσμο της εργασίας και αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση, κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook