Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας, αλλά επιθυμούν έναν ουσιαστικότερο διάλογο με το Πεκίνο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Κίνας. \”Δεν προσπαθούμε να εμποδίσουμε την Κίνα. Η Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι μια μεγάλη δύναμη. Είναι και θα είναι μια παγκόσμια δύναμη\”, τόνισε ο Γκέιτς στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην Σιγκαπούρη, όπου θα συμμετάσχει σε φόρουμ για αμυντικά θέματα.

Το ζήτημα για την Ουάσινγκτον είναι να \”συνεχίσει να διατηρεί θετικές σχέσεις\” με την Κίνα σε τομείς όπως η οικονομία και άλλους σημαντικούς για τις δύο χώρες, όποιες και αν είναι \”οι διαφορές τους σε άλλα θέματα\”, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. \”Πιστεύω ότι οι Κινέζοι έχουν διδαχτεί πολλά από την σοβιετική εμπειρία και δεν έχουν την πρόθεση να μας ανταγωνιστούν σε όλο το εύρος των εξοπλισμών\”, πρόσθεσε.

\”Όμως θεωρώ ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια στρατιωτική δύναμη που θα τους προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στην Ασία και μια ευκαιρία να αυξήσουν την επιρροή τους\”, κατέληξε.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook