Κατηγορηματικά διέψευσε τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι το μυστηριώδες υποβρύχιο - που αναζητά το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό - του ανήκει, ο ολλανδικός στρατός.

«Το ολλανδικό υποβρύχιο δεν εμπλέκεται και δεν είμαστε αναμιγμένοι στις επιχειρήσεις έρευνας που διεξάγονται από τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας Μάρνες Φίσερ.

«Συμμετείχαμε σε μια άσκηση με τη Σουηδία και πολλά πολεμικά σκάφη, αλλά τελείωσε την Τρίτη, την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε η Φίσερ, διευκρινίζοντας πως το υποβρύχιο Bruinvis μετέβη στη συνέχεια στο Ταλίν, όπου βρισκόταν αυτό το σαββατοκύριακο.

Λίγο νωρίτερα, πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας την οποία επικαλέσθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ είχε «συστήσει» στη Στοκχόλμη να ζητήσει «πληροφορίες από τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Ολλανδίας».

«Είναι ένα ολλανδικό υποβρύχιο Bruinvis που εκτελούσε την περασμένη εβδομάδα γυμνάσια, περιλαμβανομένων αναδύσεων έκτακτης ανάγκης, πολύ κοντά στη Στοκχόλμη», υποστήριξε η πηγή.

Το υποβρύχιο αυτό εισήλθε την Παρασκευή (17/10) στο λιμάνι του Ταλίν, της πρωτεύουσας της Εσθονίας, και θα «συνεχίσει πιθανόν σήμερα την πορεία του για να επιστρέψει στην Ολλανδία», υποστήριξε επίσης η πηγή στο υπουργείο Άμυνας.

Το βράδυ του Σαββάτου πάντως, ο σουηδικός στρατός άρχισε μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 άνδρες, «αόρατα» σκάφη, ναρκαλιευτικά και ελικόπτερα, τα οποία ερεύνησαν μια ζώνη περίπου 50 χλμ. στη Βαλτική έπειτα από πληροφορίες για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα» στα ανοικτά της Στοκχόλμης και τη δημοσίευση φωτογραφίας ενός μυστηριώδους «ξένου σκάφους».

Η Ρωσία διέψευσε από την πλευρά της χθες, Κυριακή, τις πληροφορίες του σουηδικού Τύπου ότι οι δυνάμεις της χώρας αναζητούν ένα ρωσικό υποβρύχιο που έχει υποστεί ζημιές στα ανοικτά της Στοκχόλμης, ενώ σε ανάλογη διάψευση προέβη και ο Σουηδός αντιναύαρχος Άντερς Γκρένσταντ.

newsbomb.gr