Επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2015.

Ειδικότερα, ο ευρωπαίος «υπερεπίτροπος» Γιούρκι Κατάινεν ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να τον ενημερώσει «για ποιο λόγο το επόμενο έτος δεν θα τηρήσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας» και «πώς εννοεί να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015».

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αναφορές αυτές αφορούν την απόφαση της κυβέρνησης Ρέντσι να μην συνεχίσει, κατά το επόμενο έτος, τον περιορισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ και να προχωρήσει, παράλληλα, σε μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει σαφές ότι σε ότι αφορά το 2015 η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει τον λόγο δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ στο 2,9%, για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και όχι για την επίτευξη περαιτέρω στόχων στην πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην επιστολή των Βρυξελλών αναφέρεται επίσης ότι «η Κομισιόν επιθυμεί να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ιταλία, για να μπορέσει να φτάσει σε μια τελική εκτίμηση επί του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού».

Μια λεπτομερής γραπτή απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να σταλεί αύριο Παρασκευή.