Από το 2010 είχαν επισημάνει επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών το σοβαρό ενδεχόμενο να πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο τμήμα της Δυτικής Αττικής.

Σε μελέτη που είχαν εκπονήσει για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, είχαν αποτυπώσει σε χάρτες τις περιοχές της Δυτικής Αττικής - αλλά και συγκεκριμένα τμήματα Δήμων - που είναι ευάλωτα σε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε μεγάλο βαθμό, η καταιγίδα που προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή (24/10/2014), επιβεβαίωσε τον χάρτη επικινδυνότητας που είχαν εκπονήσει οι ειδικοί του Πανεπιστημίου.

«Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί η καταστροφή», λέει στα «Νέα», ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Σε αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, δεν διαδραμάτισαν ρόλο μόνο η ραγδαία βροχόπτωση και το ανάγλυφο της περιοχής αλλά μια σειρά από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως η άναρχη δόμηση, οι παρεμβάσεις στα ρέματα, στις παροχετεύσεις ομβρίων υδάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα να φραγούν οι φυσικές απορροές των υδάτων. Τα είχαμε επισημάνει αυτά τα φαινόμενα πριν πέντε χρόνια και είχαμε πει πως η κατάσταση θα ήταν τραγική στην περίπτωση μεγάλης καταιγίδας. Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ο ΑΣΔΑ δεν είχε επιδιώξει στο βαθμό που μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση».

«Στις 24 Οκτωβρίου 2014, περίπου στις 12.30 με 13.00 ξεκίνησε καταιγίδα στο λεκανοπέδιο, η οποία είχε ιδιαίτερα υψηλή ένταση στη δυτική Αθήνα από το βόρειο τμήμα της (Άνω Λιόσια, Μενίδι) μέχρι και το νότιο (Νίκαια, Πειραιάς)», λέει ο Δρ. Μιχάλης Διακάκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Και προσθέτει: «Τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίσθηκαν ανάλογα με την περιοχή από τις 14.30-15.30 και μετά. Είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερα ισχυρής βροχόπτωσης σε μικρό χρονικό διάστημα (από τις 13.00 μέχρι τις 17.30). Είναι σαφές όμως ότι έχουν ενταθεί από την εκτεταμένη αστικοποίηση της περιοχής του λεκανοπεδίου, η οποία οδηγεί στην απομείωση των όγκων του νερού που κατεισδύουν στο υπέδαφος και στην ταχύτητα με την οποία οι όγκοι αυτοί του νερού συγκεντρώνονται προς τα κατάντη. Επιπροσθέτως, η μείωση της διατομής των ρεμάτων έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην δυνατότητα που έχουν τα τελευταία να αποστραγγίζουν τα νερά που κατεβαίνουν από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας και του Αιγάλεω».

newsbomb.gr