Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ προχώρησε την Κυριακή σε μια σπάνια παρέμβαση, αμφισβητώντας ότι το Die Linke, ένα κόμμα με κομμουνιστική καταγωγή, είναι κατάλληλο για να κυβερνήσει ένα από τα 16 κρατίδια της επανενωθείσας χώρας, τη Θουριγγία.

Μία εβδομάδα πριν από τους εορτασμούς που θα σηματοδοτήσουν ένα τέταρτο του αιώνα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε πως εξακολουθεί να μην πιστεύει πως το Die Linke μπορεί να κυβερνήσει καλά. 

Ο Γκάουκ, η θέση του οποίου ως αρχηγού του κράτους είναι κυρίως εθιμοτυπική, είναι ένας λουθηρανός πρώην πάστορας, ο οποίος είχε διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Γερμανία, στη διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, που μεταδίδεται την Κυριακή από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Γκάουκ δήλωσε πως, ενώ σέβεται το δικαίωμα του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας να επιλέξει τον πρωθυπουργό του μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν εκεί το Σεπτέμβριο, εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για το Die Linke.

«Άνθρωποι της ηλικίας μου που έζησαν την (κομμουνιστική) Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία το βρίσκουν δύσκολο να το δεχθούν», δήλωσε στο ARD ο 74χρονος πρόεδρος. 

«Όμως είμαστε σε μια δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε την απόφαση που παίρνει ο κόσμος στις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε: άραγε το κόμμα που θα δώσει τον πρωθυπουργό του κρατιδίου έχει πραγματικά αλλάξει τόσο πολύ τις ιδέες που είχε κάποτε για την καταπίεση του λαού ώστε να μπορούμε να το εμπιστευόμαστε πλήρως;»

Τα σχόλια του Γκάουκ αναμένεται να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση για το Die Linke, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, καθώς χαίρει μεγάλης υποστήριξης σε τμήματα της ανατολικής Γερμανίας, αλλά έχει θέση παρία στη γερμανική πολιτική, εν μέρει λόγω σκληροπυρηνικών πολιτικών του, όπως η αντίθεσή του στη συμμετοχή στην ευρωζώνη και στο NATO. 

Ο ηγέτης του Die Linke και πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του προέδρου, ωστόσο ο συμπρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ δήλωσε πως ο Γκάουκ «υπερέβη τα εσκαμμένα».

«Το Die Linke είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει συμβιβαστεί με το παρελθόν του και έχει δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση με εντολή των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Ρίξινγκερ σε δημοσιογράφους.

Ο Ραλφ Στέγκνερ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπογράμμισε πως ο Γκάουκ θα πρέπει να παραμένει υπεράνω κομμάτων.

Οι εκλογές στη Θουριγγία αναστάτωσαν τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι, αλλά χωρίς αρκετές ψήφους για να παρατείνουν την 24ετή κυριαρχία τους στο κρατίδιο. 

Η Αριστερά ήρθε δεύτερη με τον Μπόντο Ράμελο, έναν 58χρονο συνδικαλιστή που μεγάλωσε στη Δυτική Γερμανία. Ο Ράμελο είναι κοντά σε μια συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός του κρατιδίου. 

Κάτι τέτοιο θα ήταν διπλό πλήγμα για την Μέρκελ, καθώς το SPD είναι σε ομοσπονδιακό επίπεδο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της.

in.gr