Αν είναι τείχη σαν αυτό του Βερολίνου που χώρισε επί 28 χρόνια (από τις 13 Αυγούστου του 1961 ως τις 9 Νοεμβρίου του 1989) τη Γερμανία, την Ευρώπη – αλλά και τον κόσμο ολόκληρο σε δύο κόσμους, τότε ...αποκτούν.

Eικοσιπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αυτός ο ήχος του τείχους ταξιδεύει σ' όλο τον κόσμο θυμίζοντας το χειρότερο - γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού πολέμου στον κόσμο του προηγούμενου αιώνα.

Χάρη σε μια εικαστική-ηχητική εγκατάσταση του καλλιτέχνη -κινηματογραφιστή Lutz Becker, η ...φωνή του τείχους φτάνει από την ερχόμενη Παρασκευή (7 Νοεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη.

Για μέρες μετά τις 9 Νοεμβρίου 1989, οπότε και έπεσε το τείχος του Βερολίνου, χιλιάδες κόσμου απέσπασαν κομμάτι, κομμάτι τα διάφορα γκράφιτι που για χρόνια έστεκαν εκεί. Για μέρες μετά τις 9 Νοεμβρίου 1989, οπότε και έπεσε το τείχος του Βερολίνου, χιλιάδες κόσμου απέσπασαν κομμάτι, κομμάτι τα διάφορα γκράφιτι που για χρόνια έστεκαν εκεί. Αυτοί οι ιδιαίτεροι ‘τειχοκόποι’ –όπως τους χαρακτηρίζει ο καλλιτέχνης- λάξευσαν την επιφάνεια του τείχους στο σύνολό της. Αυτοί οι ήχοι αποτέλεσαν και το αντικείμενο του έργου του Lutz Becker, το οποίο καταγράφηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση ‘After the Wall’ στο Moderna Museet στη Στοκχόλμη, το 1999.

Το τεράστιο μπετόν λειτούργησε ως συμπαγής μάζα, με την δικιά του ακουστική και τη δικιά του ηχώ, μέσα από το ανηλεές σφυροκόπημα.

«Τα τείχη συνήθως είναι βουβά. Το Τείχος του Βερολίνου απέκτησε την ώρα της καταστροφής του φωνή», με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Lutz Becker, καλλιτέχνης-κινηματογραφιστής, την ηχητική του εγκατάσταση με τίτλο: «Μετά το Τείχος/ After the Wall» που θα φιλοξενηθεί στον εξωτερικό χώρο, μπροστά από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) του ΚΜΣΤ, 7-8-9 Νοεμβρίου, ενώ 10-11-12 Νοεμβρίου το… Τείχος θα μεταφερθεί στο προαύλιο του Goethe Institut Θεσσαλονίκης.

Τα ηχητικά αποσπάσματα προέρχονται από διάφορα σημεία του τείχους, όπως η πλατεία Potsdamer, η Invalidenstrasse, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το πλέον γνωστό Checkpoint Charlie, μεταξύ άλλων. Με ήχο αποτυπώνεται ακόμη και η νύχτα στο τείχος….

newsit.gr