Τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν ανοιχτά των βόρειων ακτών της Αυστραλίας, η οποία τα παρακολουθεί με τρία δικά της πολεμικά πλοία.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μία κίνηση επίδειξης ισχύος εκ μέρους του προέδρου της Ρωσίας, εν όψει της συνόδου κορυφής της G20 στην οποία θα συμμετάσχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συμμετοχή του ρώσου προέδρου στη σύνοδο είχε τεθεί εν αμφιβόλω από την αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία σε μία οργισμένη αντίδρασή της για την πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Arilines στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο Ιούλιο, είχε αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να μην προσκληθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπρισμπέιν, γεγονός που έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Καμπέρας-Μόσχας.

Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκε από πύραυλο που είχε χορηγήσει η Ρωσία στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, πράγμα που αρνείται η Μόσχα.

Μάλιστα ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ επανέλαβε και χθες πως ρωσικός πύραυλος έριξε το μαλαισιανό αεροσκάφος. «Αν μη τι άλλο αυτό είναι ανθρωποκτονία» είπε.

«Οι Κόκκινοι έρχονται» γράφει ο αυστραλιανός Τύπος, αλλά η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ λέει πως «η Ρωσία είναι εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου».

Από τη σύνοδο της ASEAN στη Μιανμάρ, ο Τόνι Αμποτ υποβάθμισε το γεγονός της παρουσίας των ρωσικών πολεμικών πλοίων λέγοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστη η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων από τη Ρωσία κοντά σε περιοχές όπου διεξάγονται σημαντικές διεθνείς διασκέψεις.

«Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία εντείνει την παρουσία της σε στρατιωτικό επίπεδο εδώ και λίγο καιρό. Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, σε ποιον βαθμό το κάνει αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία», σχολίασε ειρωνικά. «Κατά συνέπεια, δεν μάς εκπλήσσει. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε» πρόσθεσε.