Η βάρβαρη δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι δεν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, υπογραμμίζει μια έκθεση, παρόλου που υπήρξαν λάθος χειρισμοί, όπως αναφέρει το BBC.

Η έκθεση (191 σελίδων) από την επιτροπή πληροφοριών και ασφάλειας τονίζει ωστόσο ότι υπήρξαν λάθος χειρισμοί και λάθη, «τα οποία ωστόσο δεν ήταν τόσο σημαντικά που θα μπορούσαν να κάνουν διαφορά».

Συγκεκριμένα στη δημοσιότητα δόθηκε μια διαδικτυακή συζήτηση, στην οποία ένας από τους δολοφόνους εξέφραζε «με τους πλέον γραφικούς όρους» την πρόθεσή του να εξαπολύσει τζιχάντ.

Πιθανολογείται ότι αν η Mi5 είχε πρόσβαση στη συζήτηση που είχε ένας από τους δολοφόνους, ο Μάικλ Αμπεντοβάλε και ένας εξτρεμιστής που ζούσε στο εξωτερικό, τότε ο Αμπεντοβάλε θα αποτελούσε προτεραιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η εταιρεία δεν ειδοποίησε τις αρχές για το περιεχόμενο της συνομιλίας, προσφέροντας -«αν και ακούσια» όπως αναφέρει η έκθεση- «ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες».

«Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα ότι η Mi5 θα μπορούσε να εμποδίσει την επίθεση» τονίζει.

Η έκθεση δεν αναφέρει το όνομα της διαδικτυακής εταιρείας και επιρρίπτονται λίγες ευθύνες στις υπηρεσίες πληροφοριών Mi6 και Mi5.

Συνολικά, αναφέρει η έκθεση, λίγα ήταν εκείνα που μπορούσαν να κάνουν οι δύο υπηρεσίες για να αποτρέψουν την δολοφονία.

«Υπήρξαν λάθη σε αυτές τις επιχειρήσεις, δεν ακολουθήθηκαν διαδικασίες, δεν καταγράφηκαν αποφάσεις, σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι οποιοδήποτε από αυτά τα λάθη, εάν εξεταστούν ξεχωριστά, είναι αρκετά σημαντικό για να κάνει τη διαφορά» τονίζει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βρετανικές αρχές παρακολουθούσαν τον έναν από τους δύο δράστες της επίθεσης, τον Αντεμπολάτζο. Όπως σημειώνει η έκθεση, οι έρευνες «δεν αποκάλυψαν στοιχεία ότι σχεδίαζε επίθεση».

Η άγρια δολοφονία του στρατιώτη που είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και ο οποίος κατευθυνόταν με τα πόδια προς τον στρατώνα του στο προάστιο Γούλγουϊτς, του νοτιοανατολικού Λονδίνου, φορώντας πολιτικά, είχε προκαλέσει σοκ στη Βρετανία. Ο στρατιώτης σχεδόν αποκεφαλίστηκε από δύο άνδρες, τον Μάικλ Αντεμπολάτζο και του Μάικλ Αντεμποβάλε.

newsbomb.gr