Τα πυρηνικά καύσιμα τριών αντιδραστήρων της μονάδας της Φουκουσίμα μπορεί να έχουν διαπεράσει τους υπό πίεση κάδους, αφού πρώτα έλιωσαν τις ημέρες που ακολούθησαν το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, αναφέρεται σε έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το αποτελούμενο από 750 σελίδες κείμενο προορίζεται για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που θα διοργανώσει υπουργική διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια στις 20-24 Ιουνίου στη Βιέννη, έδρα του Οργανισμού.

Παράλληλα ,σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκόσι Χοσόνο, ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ναότο Καν για την πυρηνική κρίση, είπε ότι με την σύνταξη αυτής της έκθεσης, η Ιαπωνία θέλησε «να μοιραστεί αυτό το μάθημα με τον κόσμο».

Στην έκθεση αναγνωρίζεται, επίσης, ότι το αρχιπέλαγος δεν ήταν προετοιμασμένο για ένα δυστύχημα αυτού του μεγέθους, που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι είναι πλέον απαραίτητο να χωριστεί η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των πυρηνικών μονάδων, από το Υπουργείο Βιομηχανίας από το οποίο εξαρτάται σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook