Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα απορρίμματα στο Δήμο Χερσονήσου. Μετά την ένταση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και την αποχώρηση της παράταξης “Σύμπραξη των Ενεργών Πολιτών του Δήμου Χερσονήσου”, ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Πολίτες για την κοινωνία και το Περιβάλλον.

Η ανακοίνωση:

“Παρά τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου προχώρησε στην υπερψήφιση της εισήγησης του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χερσονήσου και ιδιώτη εργολάβου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας.

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ εξέφρασαν την αντίθεση του στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει για μια ακόμη φορά στην εκχώρηση, σε τρίτους, λειτουργιών και υπηρεσιών που πρέπει να ασκεί ο Δήμος. Η ιδιωτικοποίηση – τόνισαν- της συλλογής των απορριμάτων και γενικότερα της καθαριότητας έχει την πολιτική της σημασία, φανερώνει τον πολιτικό προσανατολισμό της δημοτικής αρχής με τον οποίο εμείς είμαστε αντίθετοι.

Δικαιολογημένα αναρωτιόμαστε γιατί ο Δήμος Χερσονήσου επιλέγει την ιδιωτικοποίηση ισχυριζόμενος πως δε μπορεί να ανταπεξέλθει εκεί που δεκάδες άλλοι Δήμοι στη χώρα τα καταφέρνουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η πολιτική σας φιλοσοφία. Αυτό σας εμποδίζει να προσανατολιστείτε, να οργανώσετε και να υποστηρίξετε ένα δημόσιο-δημοτικό σύστημα συλλογής και διαχείρισης των απορριμάτων, κάτω από τον κοινωνικό έλεγχο.

Η πολιτική σας- επεσήμαναν- οδηγεί στην εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών και συνακόλουθα των δημοτικών τελών. Φέρνετε προς ψήφιση μια εισήγηση με προϋπολογισμό αντίστοιχο με την εργολαβική σύμβαση του 2012 παρά το γεγονός ότι προβλέπεται να απασχοληθεί λιγότερο προσωπικό και οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν δραματικά μειωθεί λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

Παράλληλα –τόνισαν- δε μας φέρνετε έναν απολογισμό από την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, δεν έχουμε τη γνώμη της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας για το θέμα και την εισήγηση παρουσιάζει η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ – Φο.Δ.Σ.Α ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ, παρά τις επιφυλάξεις που υπήρξαν στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Όμως και αυτή η εισήγηση που παρουσιάζετε, βρίθει λαθών-ακόμα και σήμερα προβαίνετε σε διορθώσεις- γεγονός που μαρτυρά την προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό και με υψηλό κόστος ζήτημα.

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ παρά την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου είχαν τη διάθεση και δήλωσαν τη θέλησή τους να αναλύσουν σε βάθος την προτεινόμενη σύμβαση. Όμως, όπως επεσήμαναν, αυτό δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που οι σχετικές εισηγήσεις –συνολικά 55 σελίδων-μας κοινοποιήθηκαν πριν από 48 ώρες. Ζήτησαν για τούτο την ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης, καταθέτοντας το παρακάτω κείμενο:

«ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χερσόνησος 16 Δεκέμβρη 2014

Προς το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Συνάδελφοι,

Καλείται σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει πάνω σε τρια μεγάλα θέματα του Δήμου που αφορούν τα απορρίματα, θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά συνάμα πολυσύνθετων και πολύ κοστοβόρων, που απαιτούν την παρουσίαση της πολιτικής φιλοσοφίας της Δημοτικής Αρχής για το θέμα αλλά και τη γνώμη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, θέλουν ιδιαίτερη ανάλυση και σοβαρό ελέγχο σε βάθος, τη γνώμη της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας, απαιτούν την άποψη ειδικών. Χρήζουν δηλαδή μιας εκτεταμένης διαβούλευσης πριν τη σχετική απόφαση.

Αντί αυτών, μέσω του Φο.Σ.Δ.Α, εισάγονται τρεις τεχνοκρατικής μορφής –και με πολλά ερωτήματα-εισηγήσεις και προτείνονται προς το Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

Α. Με την εισήγηση με αριθμό 8, που είναι και η σημαντικότερη από τις άλλες, ζητείται η έγκριση σύναψης σύμβασης για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας με τίτλο

« Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Χερσονήσου μέσω δημοσίου διαγωνισμού».

Η σύμβαση αφορά διάστημα τριετίας (από 1-4-2015 μέχρι 31-3-2018) και είναι προϋπολογισμού συνολικά 9.432.165,01 ευρώ (υπηρεσίες 8.347.048,68 ευρώ συν ΦΠΑ 1.085.116,33 ευρώ), και με τους όρους που αναφέρονται στην εισήγηση.

Β. Με την εισήγηση με αριθμό 9, τιτλοφορούμενη ως «Εγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Χερσονήσου και Φο.Σ.Δ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΟΤΑ Α.Ε. για την υλοποίηση της αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Χερσονήσου, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως και 31/12/2015» ζητείται η έγκριση της σύναψης της σύμβασης αυτής.

Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ποσό των 539.090,56 ευρώ (υπηρεσίες 477.071,30 ευρώ συν ΦΠΑ 62.019,26 ευρώ), και με τους όρους που αναφέρονται στην εισήγηση.

Γ. Με την εισήγηση με αριθμό 10, τιτλοφορούμενη ως «Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Χερσονήσου και Φο.Σ.Δ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΟΤΑ Α.Ε. για την εκτέλεση των υπηρεσιών καθαριότητας και συγκεκριμένα αποκομιδής απορριμμάτων των Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Χερσονήσου, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως και 31/3/2015» ζητείται η έγκριση της σύναψης της σύμβασης αυτής.

Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ποσό των 447.262,97 ευρώ (υπηρεσίες 395.807,94 ευρώ συν ΦΠΑ 51.455,03 ευρώ), και με τους όρους που αναφέρονται στην εισήγηση.

Κύριοι συνάδελφοι,

Δεν πρέπει αβασάνιστα να προσπερνάμε το γεγονός της εκχώρησης προς τρίτους, λειτουργιών και υπηρεσιών που πρέπει να ασκεί ο Δήμος. Οι ιδιωτικοποιήσεις και στην περίπτωση συλλογής των απορριμμάτων και γενικότερα της καθαριότητας, έχουν τη δική τους ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Το δικό τους πολιτικό προσανατολισμό με τον οποίο εμείς διαφωνούμε. Πρέπει πειστικά να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν, να απαντηθεί γιατί ο Δήμος Χερσονήσου δε μπορεί, εκεί που άλλοι Δήμοι τα καταφέρνουν.

Παράλληλα όμως, εντοπίζουμε ότι η προτεινόμενη ανάθεση σε ιδιώτη είναι μια πρόταση με μεγάλο οικονομικό πλαίσιο και προφανώς αυτές οι αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται χωρίς την άνεση χρόνου προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου –που είναι αυτά που καλούνται να αποφασίσουν.

Κύριοι συνάδελφοι,

Τα τρία θέματα τα σχετικά με τη καθαριότητα στο Δήμο μας εισήχθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τρόπο αδόκιμο.

Λάβαμε τις παραπάνω εισηγήσεις (συνολικά 55 σελίδων) μόλις προ τριών (3) ημερών (αργά το βράδυ της Παρασκευή 12-12-2014) λες και επρόκειτο για ένα θέμα ρουτίνας.

Καταλαβαίνετε πως ο χρόνος ενημέρωσης και επεξεργασίας των θεμάτων των εισηγήσεων είναι ελάχιστος.

Τα αναφερόμενα στις εισηγήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ο χειρισμός τους απαιτεί λεπτές κινήσεις. Η μελέτη τους απαιτεί όχι μόνο πολύ μεγαλύτερο χρόνο αλλά και ειδικές γνώσεις.

Απαιτεί σύγκριση με προηγούμενες παρόμοιες συμβάσεις, απαιτεί μελέτη κατά πόσο καλύπτονται με τα εισηγούμενα οι ανάγκες του Δήμου, απαιτεί έρευνα για τα αναφερόμενα κονδύλια κ.λ.π. Αυτά σε τρεις μέρες, και μάλιστα με δυο αργίες, είναι όχι μόνο δύσκολο, αλλά σχεδόν ακατόρθωτο να πραγματοποιηθούν.

Γνωρίζετε, ότι πολλά λέγονται σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων γενικά.

Γνωρίζετε ότι το θέμα απασχολεί ολόκληρο το νομό Ηρακλείου – και όχι μόνο.

Γνωρίζετε τις διαφωνίες σχετικά με ενέργειες του ΕΣΔΑΚ γύρω από τα απορρίματα.

Γνωρίζετε ότι η προηγούμενη συμβάση του Δήμου Χερσονήσου δέχθηκε πολύ κριτική.

Εμείς θεωρούμε πως αν επιμείνετε στη σημερινή διαδικασία, θα παρθούν εσπευσμένες αποφάσεις, δε θα συζητηθεί ο απολογισμός της ως τώρα εμπειρίας και δε θα φωτιστούν πλήρως και από κάθε άποψη οι εισηγήσεις που εισάγονται προς ψήφιση.

Για το λόγο αυτό ζητούμε την αναβολή συζήτησης τους για δέκα (10) μέρες τουλάχιστον. Να ορισθεί νέα σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και με μόνα θέματα τις εισηγήσεις αυτές.

Για τους ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Χαλκιαδάκης Γεώργιος
Μπιτζαράκης Αντώνης»

Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να συναινέσει στην εν λόγω αναβολή γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων των ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ από τη συνεδρίαση. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Σύμπραξη Ενεργών Πολιτών» της μείζονος αντιπολίτευσης.

Οι προτεινόμενες εισηγήσεις υπερψηφίστηκαν από 17 δημοτικούς συμβούλους καθότι υπήρχαν και τρεις απουσίες από τα 20 μέλη που διαθέτει η δημοτική πλειοψηφία στο 33μελές δημοτικό συμβούλιο.

ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- Δήμου Χερσονήσου
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook