Στο επίκεντρο των ελέγχων των εμπειρογνώμων της τρόικας βρίσκεται από σήμερα, Πέμπτη, η εφαρμογή του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, προκειμένου να εγκριθεί η καταβολή της τέταρτης δόσης (15 δισ. ευρώ) του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Όπως έχει ήδη δημοσιευθεί τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα εστιάσουν στα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010, στις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και στις διαρθρωτικές αλλάγες  σε ΔΕΚΟ, αγορά εργασίας, στο σύστημα υγείας και στην λειτουργία του ανταγωνισμού.

Λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, η τρόικα έχει ζητήσει μεγαλύτερη συνολική προσαρμογή για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2011 και η ενδεχόμενη ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με στόχο το έλλειμα να πέσει κάτω από τα 17δισ ευρώ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, στις δαπάνες υγείας και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Από τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας αναμένεται εφέτος εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ, ενώ στις δημόσιες επιχειρήσεις αναμένεται εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ποσό θα εξοικονομηθεί στο σύνολο του έτους από την κατάργηση των αντιπαραγωγικών δαπανών.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα εξετάσουν το πολύκροτο ζήτημα των αλλαγών στα κλειστά επαγγέλματα και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, τα κυβερνητικά σχέδια για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, τις κυβερνητικές προτάσεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, τα σχέδια για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, αλλά και τον προγραμματισμό για την μείωση των αμυντικών δαπανών.