Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 και να εξοικονομηθούν 1,3 δισ. ευρώ από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους – και συνολικά 2,9 δισ. ευρώ ως το 15.

Συμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, η εφαρμογή του εννιαίου μισθολογίου κρύβει την κατάργηση επιδοματων, τη σημαντική περικοπή άλλων και την αντιστοίχηση των αμοιβών με αυτές του ιδιωτικού τομέα – δηλαδή προς τα κάτω.

Το εννιαίο μισθολόγιο θα ισχύει κατευθείαν για τους νεοπροσλαμβανόμενους και θα υπάρχει μεταβατική περίοδος τριών ετών για τους ήδη εργαζόμενους – δηλαδή οι περικοπές θα γινουν σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια. 

Αναλυτικά τα μέτρα για το δημόσιο είναι: 

1.Σύνδεση αμοιβών με θέση και απόδοση
2.Κατάργηση επιδομάτων που διαφοροποιούν αμοιβές μεταξύ υπουργείων
3.Αντιστοίχιση των αμοιβών μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για ίδια δουλειά και ίδια προσόντα
4.Περικοπή κατά 50% του επιδόματος παραγωγικότητας και κατάργηση του επιδόματος γάμου.
5.Μείωση υπερωριών, αμοιβών για επιτροπές και άλλες πρόσθετες αμοιβές
6.Αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 την εβδομάδα στις 40 ώρες
7.Πάγωμα μισθολογικής ωρίμανσης και αύξηση – απο 2 χρονια σήμερα σε 3 ή 5 – της εξέλιξης των μισθολογικών κλιμακίων

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί το θεσμό της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, τη μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών, προσλήψεις με τον κανόνα μία για δέκα αποχωρήσεις, μείωση των συμβάσεων έργου κατά 50% το 2011 και ακόμη 10% το 2012 και μείωση εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Μέσω των συγχωνεύσεων ανοίγει η πόρτα της εξόδου για δημόσιους υπαλλήλους. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 77 καταργήσεις και 16 συγχωνεύσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο συγχωνεύονται ή καταργούνται 75 μεγάλοι φορείς που αποσχολούν 7.000 άτομα.

newsit.gr