ΛΙΓΟΤΕΡΑ και ακριβότερα δανείζουν κάθε μήνα που περνά οι ελληνικές τράπεζες. Οι περισσότερες, ειδικά από την αρχή του έτους, έχουν προχωρήσει σε διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια τους ενώ παράλληλα μειώνουν όλο και περισσότερο τη ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Όπως προκύπτει από τη σύγκριση των επιτοκίων που παρέχουν οι ίδιες οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ των μηνών Απριλίου και Ιουνίου (ημερομηνία δημοσίευσης πίνακα ΤτΕ), οι έλληνες δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις στο κόστος δανεισμού οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα κόστη δανεισμού σε ορισμένες κατηγορίες τραπεζικών προϊόντων. Κερασάκι στην τούρτα: Ερχονται μάλιστα και νέα βάρη, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ προανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25% (σήμερα είναι 1,25%).

 ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου είναι τα πλέον δημοφιλή.

Από τις συνολικά 19 τράπεζες σχεδόν οι μισές, οι εννέα, προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίου μέσα σε δύο μόλις μήνες. Συγκεκριμένα, Proton, Millennium και Πειραιώς αύξησαν το περιθώριο κέρδους τους (spread) κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Η Εθνική, η οποία υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Ιανουαρίου – Απριλίου (περίοδος δημοσίευσης του πίνακα της ΤτΕ) είχε αυξήσει το spread της κατά 0,20 ποσοστιαίες μονάδες, προχώρησε σε νέα αύξηση κατά 0,30. Ετσι, το τελικό ονομαστικό επιτόκιο είναι το euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου που ξεκινάει από το 3%.

Το ίδιο έπραξε και η Eurobank. Το spread της τράπεζας από το 3,30% που ήταν τον Ιανουάριο έφτασε στο 4,05% τον Απρίλιο και πλέον βρίσκεται στο 4,40% (και εδώ το επιτόκιο αναφοράς είναι το euribor 3μήνου). Αυξημένο είναι κατά 0,40 ποσοστιαίες μονάδες και το spread της Marfin (πίνακες Απριλίου – Ιουνίου). Κατά το ίδιο διάστημα Citibank και Εμπορική αύξησαν το περιθώριό τους κατά 0,70 και 0,80 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Εως 0,70 ποσοστιαίες μονάδες ήταν και η άνοδος στο spread της Alpha.

Από την άλλη πλευρά, τα στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο είναι μικρό μέρος των δανείων που χορηγούνται. Εδώ συνολικά οκτώ τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις στα επιτόκιά τους. Συγκεκριμένα, η Alpha ανέβασε το σταθερό επιτόκιο τριετίας από 0,20 – 0,50 ποσοστιαίες μονάδες, το 5ετές κατά 0,10-0,30 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η αύξηση στο 10ετές φτάνει μέχρι και τις 0,30 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθως τα ονομαστικά επιτόκια της τράπεζας ξεκινάνε από 4,90%, 5,10% και 5,50% αντίστοιχα.

Η Citibank αύξησε το επιτόκιο και στα τρία προϊόντα κατά 0,50 μονάδες. Η Γενική ανέβασε το 3ετές σταθερό κατά 0,70 μονάδες, το 5ετές κατά 0,75 και το δεκαετές έως και 0,40 ποσοστιαίες μονάδες. Το σταθερό επιτόκιο της Εμπορικής για 10 χρόνια σημείωσε άνοδο κατά 0,40, το 5ετές κατά 0,50 και το 3ετές κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναπροσαρμογή

Η Eurobank πρόσθεσε 0,80 μονάδες στο 3ετές και το 5ετές επιτόκιό της ενώ στο 10ετές η άνοδος έφτασε τις 1,10 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας ονομαστικά το 5,80%, 6,10% και 6,60% αντίστοιχα. Η ίδια τράπεζα είχε αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τα επιτόκιά της και κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου (0,40 στα 5 και 10 έτη, 0,50 στα 3 έτη).

Το σταθερό για μια 10ετία επιτόκιο της Marfin ανέβηκε κατά 0,10, ενώ το 3ετές και το 5ετές κατά 0,30. Οι αυξήσεις αυτές διαδέχονται προηγούμενη άνοδό τους κατά 0,35 μονάδες. Στη Millennium τόσο το 3ετές όσο και το 10ετές αυξήθηκαν κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες ενώ το 5ετές ανέβηκε κατά 0,75 μονάδες. Οι αυξήσεις των επιτοκίων στην Πειραιώς διαμορφώθηκαν στις 0,20 ποσοστιαίες μονάδες στο 5ετές και στις 0,30 στο 3ετές (η τράπεζα δεν διαθέτει στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια).

Κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους η άνοδος στα εξεταζόμενα επιτόκια άγγιξε τις 0,50 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Οι κάρτες είναι κατά κοινή ομολογία η πιο ακριβή μορφή δανεισμού, ειδικά σε περίπτωση που ο κάτοχός της κάνει ανάληψη μετρητών για να καλύψει ανάγκες και «ανοίγματα».

Συνολικά εννέα τράπεζες αύξησαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου το κόστος των αγορών ή των αναλήψεων μέσω πιστωτικών καρτών. Από αυτές, οι τρεις είχαν κάνει αυξήσεις και το α\’ τετράμηνο του 2011. Οι αυξήσεις ξεκινάνε από τις 0,25 ποσοστιαίες μονάδες επί του ονομαστικού επιτοκίου με πολλαπλάσια άνοδο της ΣΕΠΠΕ από σχεδόν 2 μονάδες περίπου στην περίπτωση της Alpha, της Ελληνικής και της Κύπρου έως και τις 7 ποσοστιαίες μονάδες στην Εμπορική και τη Millennium.

Ωστόσο, το αρμόδιο τμήμα της Εμπορικής αλλά και της Millennium αποδίδουν αυτή τη διαφορά στην αλλαγή υπολογισμού της συνολικής ετήσιας πραγματικής επιβάρυνσης από τη μεριά της ΤτΕ και όχι σε αναπροσαρμογή από την πλευρά της τράπεζας.

μερική αναδημοσίευση από enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook