Ανακοίνωση - πρόσκληση εξέδωσαν οι "Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον - Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου - Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών "Σπίθες Ηρακλείου""για τη σωτηρία της βάσης των Γουρνών.

Συγκεκριμένα:
Η έκταση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών εντάσσεται πλέον στα άμεσα σχέδια «αξιοποίησης» - εκποίησης σε ιδιώτες.

Ο χώρος παζαρεύεται με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες και είναι επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα τα σημερινά αδιέξοδα της Ελληνικής κοινωνίας και γνωρίζοντας ότι η έκταση των 738 στρεμμάτων της πρώην αμερικάνικης βάσης είναι ο μόνος ελεύθερος δημόσιος χώρος στην πιο κορεσμένη από οικοδομικό απόθεμα περιοχή υπερασπιζόμαστε το πάγιο αίτημα της κοινωνίας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και συνακόλουθα την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Αυτήν την αναγκαιότητα εντοπίζει το ΣΧΟΟΑΠ (εγκεκριμένο σύμφωνα με το ΦΕΚ60/ΑΑΠ/26-02-20100) του πρώην Δήμου Γουβών που επισημαίνοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα της περιοχής οριοθέτησε και όρισε μετά από δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς τις χρήσεις γης ώστε ο χώρος να αποτελέσει πνεύμονα πολιτισμού –εκπαίδευσης και αναψυχής ορίζοντας το 40% της έκτασης για δόμηση και το 60% ως ελεύθερο χώρο.

Όλοι έχομε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η ανάπτυξη υποδομών για τον πολιτισμό την παιδεία τον αθλητισμό αποτελούν κοινωνικές ανάγκες αλλά και αναπτυξιακά εργαλεία. Αποτελούν επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας και αυτό δε μπαίνει στα παζάρια και δε μπορεί με αυτό το δραματικό τρόπο να υποθηκευτεί.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε συγκέντρωση- δημόσια συζήτηση την 20η Ιουνίου 2011 και ώρα 19.00 στο χώρο της βάσης (προαύλιο Δ.Ε.Κ.Κ.-Ταβέρνα ΚΡΗΤΕΣ)

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τη φιλική συμμετοχή του Ross Daly, σχήματα μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, τον Κώστα Τρικάλη με το νεανικό μουσικό σχήμα "ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ;" και το Γ. Γλυκοκόκαλο με το συγκρότημά του.

Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον - Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου - Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών "Σπίθες Ηρακλείου"