Τελευταία ενημέρωση 23:00

Στο Καστρί, την πρωτεύουσα της Γαύδου, μεταφέρθηκαν αρχικά  οι παράτυποι μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν σήμερα στην παραλία Τρυπητή, στα νότια του νησιού.

Και οι περίπου 80 κάτοικοι του ακριτικού νησιού, έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να προσφέρουν φιλοξενία στους περίπου 150 μετανάστες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.

Οι μετανάστες, άμεσα εξετάστηκαν απο την νοσηλεύτρια που υπάρχει στην Γαύδο,καθώς και απο δύο γιατρούς που πήγαν στο νησί με πλωτό του Λιμενικού Παλαιόχωρας, μαζί με υγειονομικό υλικό και αστυνομικούς.

Μάλιστα με τι ίδιο σκάφος μεταφέρθηκαν στα Σφακιά και απο εκεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χανίων και τρείς μετανάστες που χρειάζοντο νοσηλεία, μεταξύ των οποίων και μια σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Οι κάτοικοι έχουν αναλάβει την σίτισή τους “αδειάζοντας” τα ντουλάπια των σπιτιών τους, και γενικά ο δήμος της Γαύδου προσπαθεί να οργανώσει την πρωτόγνωρη για το ακριτικό αυτό νησί κατάσταση, με δεδομένο το ότι οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν είναι περισσότεροι απο τους κατοίκους.

Αγωνία υπάρχει για το θέμα της διαμονής τους, αλλά και για τα εφόδια, καθώς το νησί είναι αποκλεισμένο ακτοπλοικά αφού ισχύει απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Μάλιστα η απαγόρευση του απόπλου είναι πιθανόν να ισχύει και την Μεγάλη Παρασκευή, οπότε η κατάσταση γίνεται δραματική καθώς στο νησί δεν υπάρχουν χώροι για να διαμείνουν οι 180 ανθρώπινες ψυχές, με θυελλώδεις ανέμους και κρύο.

Όπως είπε η Δήμαρχος Γαύδου κα Καλλίνικου στο Flashnews.gr, για απόψε θα γίνει προσπάθεια να μοιραστούν στο Δημαρχείο, στο Δημοτικό Σχολείο και όπου αλλού γίνει δυνατό. Αλλά  το νησία χρειάζεται άμεσα εφόδια σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Μετά απο επικοινωνία της Δημάρχου Γαύδου Ευαγγελίας Καλλίνικου με την αναπληρώτρια υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ζητήθηκε να σταλεί ελικόπτερο με εφόδια κάτι που δεν έγινε σήμερα.

Στο μεταξύ, ακόμη και αν γίνει δυνατή η μεταφορά των μεταναστών απο την Γαύδο, παραμένει άγνωστο το που θα διαμείνουν, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση φαίνεται να μην θέλει να εμπλακεί,  μετά το τελευταίο περιστατικό με τους Σύριους που εξακολουθούν να μένουν σε ξενοδοχείο στην Νέα Χώρα των Χανίων.

(φωτο: gavdosfm.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook