Ο Σέιν Ντόριαν κινδύνεψε να πνιγεί τον περασµένο Φεβρουάριο κάνοντας σέρφινγκ στο Σαν Φρανσίσκο, όταν ένα κύµα άλλαξε απότοµα σχήµα και τον κατάπιε. Πάνω που προσπαθούσε να βγει, ένα δεύτερο κύµα τον κράτησε στον βυθό.

«Όταν κατάφερα να βγω και συνήλθα, σκέφτηκα ότι θα µε έσωζε ένα σωσίβιο σαν αυτά που έχουν στα αεροπλάνα, το οποίο µπορεί να φουσκώσει αυτόµατα όταν τραβήξεις το κορδόνι του. Θα δούλευε ανυπήρχε ένας ειδικός σάκος στη στολή µου», λέει ο Ντόριαν.

Ο έµπειρος αθλητής επικοινώνησε µε εταιρεία εξοπλισµού και ένδυσης για σέρφερ και είπε την ιδέα του στον σχεδιαστή της,τον Χαµπ Χάµπαρντ. Έναν χρόνο αργότερα, ο Χάµπαρντ έχει έτοιµο το πρωτότυπο της στολής-σωσίβιου, που προορίζεται για σέρφερ µεγάλων κυµάτων.

Πρόκειται για µια στολή από το ίδιο αδιάβροχο υλικό που χρησιµοποιείται ως τώρα, µε έναν σάκο ραµµένο στο πάνω µέρος της πλάτης, ο οποίος είναι κλειστός µε φερµουάρ. Στο εσωτερικό του έχει ένα µικρότερο σάκο γεµάτος διοξείδιο του άνθρακα. Στον ώµο του αθλητή κρέµεται ένα κορδόνι. Όταν το τραβάει, απελευθερώνεται το αέριο που γεµίζει τον σάκο. Το µέγεθός του είναι όσο το κεφάλι του σέρφερ.

«Τραβάς το κορδόνι όπως στο αλεξίπτωτο και λειτουργεί όπως ένα σωσίβιο στο αεροπλάνο ή οι φουσκωτές βάρκες», εξηγεί ο Χάµπαρντ.

Οι σάκοι είναι σχεδιασµένοι για τον αµερικανικό στρατό και µπορούν να επαναχρησιµοποιηθούν για πέντε χρόνια.

tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook