Στα… χνάρια του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινήθηκαν οι κορυφαίες αγορές της Ευρώπης, καθώς το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ένα Grexit.

Η πτώση του ΧΑ κοντά στο 4% ήταν αρκετή για να καταστρέψει το ήρεμο κλίμα που επικρατούσε στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης κινούνταν σταθεροποιητικά.

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις τόσο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, όσο και του Γερμανού ομολόγου του Β. Σόιμπλε ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαίου, επαναφέρει στο προσκήνιο τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν τελικώς σε έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Αρνητική επίπτωση στις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η παραδοχή από την ελληνική κυβέρνηση ότι ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, με το Μαξίμου να επιρρίπτει την ευθύνη στις έντονες διαφωνίες μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει σύντομα λύση για την Ελλάδα. Είμαι απαισιόδοξος και πρόθυμος να πουλήσω τις μετοχές που έχω στην κατοχή μου στο πρώτο ράλι που θα εμφανίσουν οι αγορές», ξεκαθαρίζει ο Terry Torrison, διαχειριστής κεφαλαίων στην επενδυτική εταιρεία McLaren Securities.

Πτώση 1,46% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, ο οποίος έφθασε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται άνω του 0,5%, στις 391,01 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις για τη γερμανική αγορά, με τον DAX 30 να υποχωρεί κατά 2,51% στις 11.327,68 μονάδες, ενώ ο CAC 40 κινήθηκε κατά 2,12% χαμηλότερα στις 4.974,07 μονάδες. Δεν «άντεξε», τελικά ούτε η βρετανική αγορά, με τον FTSE 100 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες 0,84% στις 6.927,58 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να αποδυναμώνεται κατά 2,74% στις 11.115,60 μονάδες και τον ιταλικό FTSE 100 να κινείται κατά 2,76% χαμηλότερα στις 22.576,35 μονάδες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook