Την ανάγκη για την ενεργή συμμετοχή και συνδρομή των πολιτών στα περιβαλλοντικά ζητήματα εκφράζει ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης εκπέμποντας την αγωνία του για τη συντήρηση του πρασίνου στη πόλη.

Η υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όλες τις δομές, από τις κοινωνικές μέχρι και τα τεχνικά έργα, έχει αντίκτυπο και στα περιβαλλοντικά με αποτέλεσμα ο Δήμος Ηρακλείου και η αρμόδια υπηρεσία να λειτουργεί με το ελάχιστο προσωπικό λόγω των απολύσεων και των συνταξιοδοτήσεων. Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα στο Δήμο εργάζονται 8 κηποτέχνες και 3 γεωπόνοι για τα συνολικά 450 στρέμματα πρασίνου, μαζί με τα ενετικά τείχη.

«Κάναμε μια υπερπροσπάθεια με τους 30 εργαζομένους δίμηνης σύμβασης για να καταφέρουμε να κλαδέψουμε τις 5,5 χιλιάδες μουριές σε δρόμους και πάρκα. Αλλά αυτό δεν μπορεί πάντα να συμβαίνει την τελευταία στιγμή. Θα πρέπει το κεντρικό κράτος να μας δώσει τη δυνατότητα προσλήψεων στο τομέα της καθαριότητας, ειδικά σήμερα που τα πράγματα βρίσκονται στο “κόκκινο”. Το πράσινο θέλει συνεχή περιποίηση, συνεχή φροντίδα, δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα…» αναφέρει ο κ. Ινιωτάκης σημειώνοντας πως εκτός από την υποστελέχωση της υπηρεσίας Πρασίνου, ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει και τις ελλείψεις των άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα: «Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας.

Με αυτό το ελάχιστο προσωπικό δεχόμαστε και την “πίεση” από άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα πχ το αεροδρόμιο, το πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ κτλ οι οποίοι παλιότερα είχαν όλοι δικές τους υπηρεσίες και δικούς τους προϋπολογισμούς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Ηράκλειο αντιστοιχούν 3-4 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγγίζει τα 10 τ.μ. ανά κάτοικο. Ωστόσο ακόμα και αυτό -το μικρότερο ποσοστό- δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από το προσωπικό που έχει παραμείνει στη θέση του. 

«Θα έπρεπε να υπερασπίζουμε με κάθε τρόπο και μέσο το περιβάλλον, ειδικά σε μια πόλη, όπως το Ηράκλειο, όπου δυστυχώς το ποσοστό των αυθαιρέτων είναι από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά, οπότε η έννοια του δημόσιου χώρου και γενικότερα του τοπίου θα έπρεπε να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της τοπικής διοίκησης», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να σταθούν και να ενισχύσουν τις εθελοντικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα: «Θα πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν την σοβαρότητα του ζητήματος και να συνδράμουν στις εθελοντικές δράσεις που προγραμματίζει ο Δήμος. Και όχι μόνο βέβαια. Αλλά και με δικές τους απλές καθημερινές πρωτοβουλίες και κινήσεις για να διατηρηθεί το πράσινο που υπάρχει στη πόλη μας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο», καταλήγει ο ίδιος. 

Λ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook