Κρήτη του κόσμου αρχόντισσα τση λευτεριάς ξομπλιάστρα Που σ’ αγκαλιάζει η θάλασσα και σε φιλούνε τ’ άστρα.

Σαββατόβραδο 18 Ιουνίου. Πλήθος κόσμου, κοσμοσυρροή στη μεγάλη αμφιθεα-τρική γραφική πλατεία του Αγ. Ιωάννη της Αγ. Παρασκευής Αττικής σε μια γιορτή διαφορετική από τις άλλες. Η βραδιά γλυκιά, μαγευτική, ξεχωριστή. «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ», μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση. Ένα ιστορικό μουσικοχορευτικό δρώμενο με τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου «Γιώργου και Γιάννη Μεγαλακά-κη» και του μουσικού συγκροτήματος του κ. Όθωνα Μπικάκη.

Η εκδήλωση έγινε με τη συμπαράσταση του Δήμου Αγίας Παρασκευής και τα κεί-μενα-αφήγηση ήσαν της Αγγελικής Στρατάκη. Την καλλιτεχνική – εκτελεστική επι-μέλεια είχαν οι κκ Γιάννης Καραγιαννάκης, Γιάννης Νικολουδάκης και Ελευθερία Ξηρουχάκη και την παρουσίαση έκαναν ο Αδαμαντιος (Μάκης) Κρασανάκης και η Κατερίνα Θεοδωράκη. Μια ομάδα, ένα συμβούλιο ανανεωμένο και δυνατό και ένας Πρόεδρος νέος και με διάθεση να προσφέρει, ο κ. Μανώλης Βαλυράκης, και στην πλατεία οι Κρητικοί της Αγίας Παρασκευής και οι φίλοι της Κρήτης, όλο ζωντάνια και κέφι.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αγ. Παρασκευής κ. Μανώλης Βαλυράκης, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή» κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ κ. Γιάννης Σταθόπουλος. Παραβρέθηκαν το μέλος του Συλλόγου Κρητών Αγ. Παρασκευής και Αντιδήμαρχος Δ/νσης Περιβάλλο-ντος κ. Ελένη Δάβαρη, ο Αντιδήμαρχος Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρης Αλεφαντής, ο Αντιδήμαρχος Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γ. Παναγόπουλος, Η Αντιδήμαρχος επικοινωνίας κα Παπαδοπούλου Ελευθερία, η Γραμματέας Δημ. Συμβουλίου κ. Ζωή Φωτεινού, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Τσιαμπάς Κώστας, Μιχάλης Γαβράς, Γιαννης Γουργούλης, Γερασιμος Βλάχος, Παύλου Ιωάννης ( Αντι-πρόεδρος ΠΑΟΔΑΠ) και Κωνσταντακόπουλος Εμμ., η κ. Ουρανία Ξυλούρη, σύζυ-γος του αείμνηστου Ν. Ξυλούρη, η Πρόεδρος Επτανησίων Ελλάδας κ. Ελένη Κονο-φάου, ο Πρόεδρος Κυκλαδιτών Μ. Πάσαρης, η Πρόεδρος Αρκάδων κ. Σ. Σταθοπου-λου, ο Πρόεδρος Ηπειρωτών κ. Σωκράτης Μέγας, ο Πρόεδρος Εφετών κ. Εμμ Σερ-γάκης, ο Αντιπρόεδρος Κρητών Ν. Ηρακλείου κ. Χαρίλαος Περπυράκης, ο Πρόεδρος Κρητών Ζωγράφου κ. Φώτης Νταουντάκης, η Πρόεδρος Μεσσαριτών κ. Χαρά Κουρ-τικάκη, ο Αντιπρόεδρος Κρητών Ν. Σμύρνης κ. Δημόπουλος Ηλίας, ο Γ. Γραμματέας Κρητών Ν. Σμύρνης κ. Τσούμος Γιάννης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Στέλλα Κουρή, ο αντιπρόεδρος Επτανησίων κ. Ν. Πετροχειλος, η κ Χρύσα Σπανάκη εκ μέ-ρους της Πανελλήνιας ΟΚΣ, ο Πρόεδρος της ΑΕΑΠ κος Πετράκης Γεώργιος, η Γραμματέας της ΑΕΑΠ κα Μπονάρου – Βλαστού Αργυρώ, η υπευθ. Υποδομών της ΑΕΑΠ κα Αντωνοπούλου Ηλέκτρα, ο κ. Βρακόπουλος από την Αττική Πρόοδο κ.α.
Η εκδήλωση άρχισε με παρουσίαση Κρητικών Χορών από Ομάδα του Παιδικού Τμήματος του Συλλόγου Κρητών Αγ Παρασκευής.

Ακολούθησε παρουσίαση των παρακάτω χορών Κρήτης από τον Παραδοσιακό Όμιλο του Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη: Ανωγειανός πηδηχτός (Μυλοποταμίτικος), Μαλεβιζιώτης (καστρινός ή πηδηχτός), Εθιανός πηδηχτός, Ρουματιανή σούστα (ή γιτσικιά), Πρινιώτης (ή πρινιανός), Συρτός Χανιώτης, Συρτός Χανιώτης, Ρόδο, Πε-ντοζάλης (ή πεντοζάλι, Μικρό – μικράκι.

Ακολούθως χόρεψε ο κόσμος, έγινε παραδοσιακό κρητικό κέρασμα και η εκδήλω-ση έκλεισε με την εξής μαντινάδα του Μάκη Κρασανακη:
Φεγγάρι μου, να μπόρουνα στο δίσκο σου ν’ ανέβω να σου κλωθώ κιοντε περνάς στην Κρήτη να κατέβω.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook