Μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group περιλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ – Ντάισελμπλουμ.

Ως εκ τούτου, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν το εν λόγω σχέδιο ως πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα, ωστόσο εκτίμησαν ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι “η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι”.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών, οι κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στον ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015 – με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, την εστίαση και τα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “αιτήματα των δανειστών για κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10 μονάδες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά”.

Στα θετικά της πρότασης είναι ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές πρ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook