Τα προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και οι καλές πρακτικές για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, η δυναμική για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου μέσω ποιοτικών και καινοτόμων τουριστικών προϊόντων, υπηρεσιών, και αποτελεσματικών μηχανισμών διαχείρισης, κυριάρχησαν στη θεματολογία της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο με θέμα  «Βιώσιμος Τουρισμός ως Πυλώνας της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR)». 

Στο σημαντικό συνέδριο, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του δήμου Χερσονήσου, συμμετέχουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βουλευτές, Περιφερειάρχες και δήμαρχοι παράλιων περιοχών, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη φορέων και οργανισμών της Ευρώπης που υλοποιούν προγράμματα για τον τουρισμό, εκπρόσωποι του τουρισμού.

Τους Έλληνες και ξένους συνέδρους καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνοντας την σημαντικότητα του συνεδρίου και των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν μεταξύ των παράλιων Περιφερειών. 

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η Κρήτη με την συμμετοχή της στην CPMR είναι έτοιμη να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις στις Βρυξέλλες ώστε να βοηθηθεί αποτελεσματικά ο τουρισμός στις νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ειδική  στόχευση την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, ωστόσο αυτό απαιτεί συνεργασία και συνένωση δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Το Συμβούλιο (CPMR) έχει μια ιδιαίτερη δυναμική, έχει κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις στην ΕΕ, και έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες συνεργασίες και συνέργειες με τους θεσμικούς φορείς ώστε να ωθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού. Στις πολιτικές, οι οποίες «σπέρνονται» από την ΕΕ, χρειάζεται να υπάρχει η κατάλληλη πίεση στις Βρυξέλλες και είμαστε υποχρεωμένοι και μέσα από το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχω, να καθορίζονται αυτές οι πολιτικές που θα δώσουν, βοήθεια και οφέλη στον τουρισμό, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, στην Ελλάδα, στην Κρήτη».

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στην επέκταση της τουριστικής περιόδου τόνισε: «το πρώτο ζητούμενο, στόχος,  είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαντική ανάπτυξη, απασχόληση θα προσφέρει στο τόπο. Βλέπουμε παράλληλα και τις καλές πρακτικές από άλλες Περιφέρειες, πως συντονιζόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες του Κράτους, γιατί δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Εκτιμώ ότι γίνονται βήματα, θέλει όμως πάρα πολύ δουλειά». 

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για Ευρωπαϊκά θέματα-Αντιπρόεδρος της CPMR Γιώργος Αλεξάκης επεσήμανε: «Τα στελέχη που έχουν έρθει από τις Βρυξέλλες είναι σημαντικό να ακούσουν τις πραγματικές ανάγκες του νησιωτικού τουρισμού και ιδιαίτερα του τουρισμού της Κρήτης, να τους επηρεάσουμε ώστε τα προγράμματα που θα εξαγγείλουν σε λίγο καιρό να ικανοποιούν τις ανάγκες της Κρήτης. 

Θέλουμε να παρέμβουμε πριν τον σχεδιασμό των προγραμμάτων και όχι μετά. Αύριο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR που πραγματοποιείται στη Κρήτη και πάλι μετά από 35 χρόνια, η προηγούμενη συνεδρίαση ήταν το 1981 και πάλι στο νησί μας, θα παρουσιάσουμε τις καλύτερες πρακτικές της Περιφέρειας Κρήτης».

Στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου παρούσα και η Ελληνίδα γ.γ. του Οργανισμού CPMR Ελένη Μαριάνου, η οποία ανέφερε:  «Σήμερα υπάρχει ένα πρόγραμμα, μια στρατηγική, η στρατηγική της Αδριατικής που περιλαμβάνει όλα τα κράτη γύρω από την Αδριατική, και ένας πυλώνας αυτής της στρατηγικής ασχολείται με τον τουρισμό. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Οι παράλιες Περιφέρειες και της Ελλάδας, όπως είναι η Κρήτη, θα μπορούσαν να επωφεληθούν αυτού του γεγονότος με συγκεκριμένα προγράμματα, υπάρχουν χρηματικοί πόροι διαθέσιμοι. Αυτό που θέλουμε είναι να κοιτάξουμε τι προγράμματα μπορούνε οι Ελληνικές Περιφέρειες να υλοποιήσουν, και να συνεργαστούν με άλλες Περιφέρειες της Αδριατικής. Εμείς σαν Οργανισμός μπορούμε να βοηθήσουμε τις Ελληνικές Περιφέρειες να συνεργαστούν με άλλες παράλιες Περιφέρειες εντός και εκτός ΕΕ. Απαιτούνται όμως προγράμματα, ιδέες, που μπορούν να υλοποιηθούν και αυτό είναι στο χέρι των φορέων».

Παρόν στις εργασίες του συνεδρίου και ο αντιπρόεδρος Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης ο οποίος τόνισε: «Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται ο τουρισμός είναι να επιστρέψει η βεβαιότητα για την πορεία της χώρας. Όχι μόνο για την επιμήκυνση της περιόδου, αλλά και για την ίδια την τουριστική περίοδο. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει αυτό, από κει και ύστερα δημιουργείται ο δρόμος για να γίνουνε παρεμβάσεις στις υποδομές των αεροδρομίων, συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να προσφέρουμε ένα προϊόν πιο άρτιο για την επέκταση της περιόδου. Το 15 Οκτωβρίου να το κάνουμε 15 Νοεμβρίου και το 15 Απριλίου να το κάνουμε 15 Μαρτίου. Αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό διαφορετικών χρεώσεων από το Κράτος για διάφορα ζητήματα επένδυσης, και ρίσκο επιχειρηματιών να κρατήσουν ανοικτά ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.  Φυσικά εταιρείες σαν εμάς να πάρουν το ρίσκο σε συνδυασμό με άλλους φορείς για να κρατήσουν ένα μήνα δύο μήνες παραπάνω δραστηριότητα. Εμείς έχουμε την διάθεση να το κάνουμε αλλά χρειάζεται συντονισμός και συμβολή του Κράτους». 

Στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου ομιλία-παρέμβαση έκανε και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιάννης Φίρμπας. 

Αύριο η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR 

Αύριο στις 9 το πρωί στο Aldemar Knossos Royal Hotel στη Χερσόνησο θα συνεδριάσει το πολιτικό γραφείο της CPMR με συμμετοχή δεκάδων Περιφερειακών Αρχών, Ευρωβουλευτών, ανώτερων στελεχών της Κομισιόν, και εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη. 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook