Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών τις προηγούμενες μέρες, δεν αναμένεται καμία νέα απόφαση κατά τη διάρκεια της διήμερης αυτής συνόδου και πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 3 Ιουλίου. Ωστόσο, αναμένεται να επαναδιατυπώσουν την πρόθεσή τους να χορηγήσουν συμπληρωματική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τον ερχόμενη εβδομάδα το νέο πρόγραμμα λιτότητας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο διπλωμάτη, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει \”να προσπαθήσουν να διατυπώσουν τη δέσμευση που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο\” για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας τον Ιούλιο προς την Ελλάδα, δηλαδή την εγγύηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο νέο πακέτο στήριξης, με τη Γερμανία μάλιστα να απαιτεί και να επιθυμεί αυτή η συμβολή του ιδιωτικού τομέα να είναι ποσοτικά προσδιορισμένη, ακόμη και αν παραμείνει επισήμως εθελοντικού χαρακτήρα, αν και οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους εταίρους της, προτιμούν να μην ασκηθεί πίεση στις τράπεζες, από τον φόβο πρόκλησης νέας γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ενισχύεται ο Μηχανισμός Στήριξης

Πέρα από το θέμα της Ελλάδας, στη συγκεκριμένη σύνοδο αναμένεται να επικυρωθεί και η εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέψουν στην ευρωζώνη να αμυνθεί καλύτερα στο μέλλον απέναντι σε κρίσεις δημοσίου χρέους: ο μηχανισμός στήριξης θα ενισχυθεί κατά 440 δισ. ευρώ άμεσα και στη συνέχεια, μετά τα μέσα του 2013, με άλλα 500 δισ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας επίσης βρίσκεται υπό συζήτησιν.

Στο μεταξύ, η αυριανή ημέρα θα είναι αφιερωμένη στη Λιβύη, τη στιγμή που πληθαίνουν οι επικρίσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της στρατιωτικής επέμβασης, και στην καταστολή της συριακής εξέγερσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το θέμα της μετανάστευσης. Θα εγκριθεί επί της αρχής μία μεταρρύθμσιη της ζώνης Σένγκεν, που θα επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

e-go.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook