Με μια πολύ όμορφη γιορτή από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τους εκπαιδευτικούς, γιορτάστηκε η λήξη της σχολικής χρονιάς στο Δημοτικό Σχολείο στον Παζινό Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων.

Μόνο που και φέτος η γιορτή έγινε με …φόντο τις πέντε πλαστικές προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες  μέσα στις οποίες τα μικρά παιδιά  μαθαίνουν τα πρώτα τους γράμματα σε μιαν δηλητηριώδη ατμόσφαιρα.

Το πρόβλημα είχε παρουσιάσει το Flashnews.gr με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας πως αυτές οι προκάτ αίθουσες δεν είναι σαν τις άλλες, τις προκατασκευασμένες απο τσιμέντο, αλλά είναι εξ ολοκλήρου απο πλαστικές ύλες, με αποτέλεσμα – όχι μόνο η ατμόσφαιρα να ειναι αποπνικτική – αλλά επιπλέον να εκλύονται και επικίνδυνα – τοξικά αέρια, όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το 2010 και το 2011, σε ίδιες προκάτ αίθουσες που είχαν τοποθετηθεί σε σχολεία στην Χαλκιδική και στην Κατερίνη, έγιναν μετρήσεις απο το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις της τοξικής χημικής ένωσης φορμαλδεΰδης ήταν τριπλάσιες απο τα επιτρεπτά όρια.

Μάλιστα στις δηλητηριώδεις αίθουσες είχε «ξεναγηθεί» ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ.Βουλγαράκης, αλλά το θέμα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου Χανίων.

Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες προς την δημοτική αρχή των Χανίων και τις επισημάνσεις πως το θέμα δεν αφορά στην «άνεση» των παιδιών, αλλά στο ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους, μέχρι τώρα εισπράττει αοριστολογίες και συζητήσεις που αφορούν στο εάν  υπάρχουν  διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα  σύμφωνα με άδεια δόμησης κλπ.

Το αίτημα των γονιών του Συλλόγου είναι η άμεση αντικατάσταση των πέντε πλαστικών προκάτ αιθουσών και εάν στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την υγεία των εκατοντάδων παιδιών,τότε ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε πλέον δυναμικές ενέργειες,φτάνοντας και στην κατάληψη του σχολείου – με την έναρξη της νέας χρονιάς – προκειμένου να προασπισθεί η υγεία των παιδιών.

Μάλιστα, χθες στην διάρκεια της γιορτής, όλοι οι γονείς και οι κηδεμόνες συνυπέγραψαν σχετικό κείμενο – απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου γονέων.

Και μπορεί η έναρξη της νέας χρονιάς να βρεί τους γονείς στην ανάγκη να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όμως η φετινή χρονιά έληξε με τον καλύτερο τρόπο, σε μιαν γιορτή που όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, διασκέδασαν και έγιναν μια παρέα.

Από τα μικρά – τέως πλέον  – πρωτάκια, μέχρι και στις μεγαλύτερες τάξεις , παρουσιάστηκαν δρώμενα από τα οποία μπορείτε να έχετε μια πολύ – πολύ μικρή γεύση…..

 

 

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με χορούς και σουβλάκια, ενώ οι γονείς προσέφεραν και τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία συλλέγει το κοινωνικό παντοπωλείο του Συλλόγου Γονεών καθόλη την διάρκεια του χρόνου και τα προσφέρει σε φορείς, όπως το «Κύτταρο Χαλέπας», το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook