Τους βασικούς άξονες ανάπτυξης για τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου χαράσσει η πρόταση που ψηφίστηκε απο το Δημοτικό Συμβούλιο και εστάλη στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Χωροταξικού της Κρήτης.

Η πρόταση «απαντά» και στην σχεδόν πλήρη ανυπαρξία του Νότου της Κρήτης, στην μελέτη που εκπονήθηκε από το κράτος και η οποία εστάλη στην Περιφέρεια.

Στην εισαγωγή της η απόφαση – πρόταση του Δήμου Καντάνου – Σελίνου ασκεί κριτική στην μελέτη που παρουσιάστηκε επισημαίνοντας πως: «Δυστυχώς η παρούσα μελέτη αναθεώρησης του χωροταξικού δεν συμπεριέλαβε στο μεγαλύτερο κομμάτι της τα ειδικά πλαίσια ανάπτυξης των α΄ βάθμιων ΟΤΑ έτσι όπως διαμορφώνονται από τις πραγματικές ανάγκες και τα προτάγματα των πολιτών (κατοίκων και επισκεπτών), που πολλές φορές διατυπώνονται μέσω οργανωμένων δράσεων συλλογικοτήτων (ποδηλατοπορείες, πεζοπορικές εξορμήσεις, κ.α.), αλλά και μέσα από τα θεσμοτεθημένα όργανα (αιτήματα κατασκευής βασικών υποδομών κοινωνικής ωφέλειας, καταπολέμησης της ανεργίας, κ.α.). Η συγκεκριμένη μελέτη αναθεώρησης του χωροταξικού της Κρήτης επιδιώκει πρωτίστως την κατοχύρωση νομικής κάλυψης για τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται από πολυεθνικούς ομίλους, δίδοντας προτεραιότητα στη συγκέντρωση κέρδους σε λίγους, κυρίως μέσω της απρόσκοπτης εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Εξάλλου, πρόσφατα παραδόθηκε προς έγκριση, από 2 μεγάλους όμιλους στην Περιφέρεια Κρήτης, μελέτες για την παραγωγή 1785 ΜW μέσω εγκαταστάσεων Βιομηχανικής Κλίμακας Αιολικών Πάρκων (ΒΑΠΕ)!!! 

Σε ότι αφορά στις γενικές προοπτικές του Δήμου Καντάνου – Σελίνου αναφέρονται τα εξής:

“Πλεονεκτήματα 

 Σημαντικός ρόλος της έδρας του Δήμου (Παλαιόχωρα) ως ενδοπεριφερειακό κέντρο και τουριστικός πόλος. 
 Ενισχυμένος χαρακτήρας του λιμανιού της Παλαιόχωρας. 
 Φυσικό περιβάλλον υψηλής αξίας. 
 Σημαντικό πλήθος αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων. 
 Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. 
 Σημαντικές κτηνοτροφικές/αλιευτικές δραστηριότητες. 

Προβλήματα 

 Έλλειψη βασικών υποδομών (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε εκκρεμότητα, ελλιπές οδικό δίκτυο, ανεπαρκής λιμενικές υποδομές), 
 Δεν υπάρχει Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 
 Σημαντική ρύπανση που προκαλείται από τα φυτοφάρμακα των θερμοκηπίων στο θαλάσσιο μέτωπο της Κουντούρας και στα υπόγεια ύδατα, 
 Σύγκρουση χρήσεων, προερχόμενη από τη δόμηση κατοικιών στην περιοχή του Αναδασμού της Κουντούρας. 

Προοπτικές 

Αναλύοντας και αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση οι γενικές προοπτικές διαμορφώνονται ως εξής:
• Συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Καντάνου – Σελίνου συνιστά το φυσικό του περιβάλλον. Ο Δήμος διαθέτει παράκτια ζώνη αλλά και ορεινό όγκο, περιοχές Natura και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του Δήμου. 
• Η σύνδεση Ελαφόνησος – Κριός – Παλαιόχωρα αναμένεται να συντελέσει στην αναβάθμιση της περιοχής για λόγους που θα αναλυθούν σε επόμενο κεφάλαιο. 
• Η δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων αρχαιολογικών χώρων και Φυσικού Περιβάλλοντος, συνιστά μια ακόμη προοπτική για τον υπό μελέτη Δήμο, καθώς διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών. 
• Προσέλκυση τουριστών στο Δήμο, με δημιουργία εναλλακτικών, καινοτόμων και ήπιων μορφών τουρισμού. 
• Ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα (Γεωργίας και Κτηνοτροφίας), μέσω της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρονται και στροφή προς βιολογικές καλλιέργειες και βιολογική κτηνοτροφία.
 • Ενίσχυση και στήριξη νέων επενδύσεων του δευτερογενούς τομέα, με χωροθέτηση ζώνης ΒΙΟΠΑ. 

Απειλές

 • Κατασκευή Βιομηχανικού τύπου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ).”

Δείτε εδώ ολόκληρη την πρόταση του Δήμου Καντάνου – Σελίνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook