Νέα «λουκέτα», μηδενισμό της ρευστότητας και πτώση του τζίρου κοντά στο 40% καταγράφουν οι Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Έμποροι του Νομού Ηρακλείου το τελευταίο 5μηνο, ζητώντας από τη κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μια συμφωνία η οποία όμως δεν θα προβλέπει νέα υφεσιακά μέτρα.

Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα για την αγορά επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με τα οποία από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Μάιο του 2015, σχεδόν 9.000 επιχειρήσεις έχουν «κατεβάσει ρολά» σε πανελλαδικό επίπεδο. Εκ των οποίων οι 1.200 σε επίπεδο Κρήτης ενώ στο Νομό Ηρακλείου η αντίστοιχη λίστα αγγίζει τις 250!

«Πολλοί μικρομεσαίοι επιλέγουν πλέον να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους παρά να συνεχίσουν σε ένα τόσο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον», μας λέει ο κ. Μπάμπης Λεκάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στην αγορά: «Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος “ζωής” ενός νέου επιχειρηματία που επιλέγει να ανοίξει μια επιχείρηση βρίσκεται στις 40 ημέρες! Γιατί όταν αντιλαμβάνεται τι έχει να αντιμετωπίσει, απογοητεύεται και αποχωρεί…Και στον αντίποδα λέμε να φέρουμε νέες επενδύσεις!»…

«Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ»

Ο κ. Λεκάκης παράλληλα, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων τόνισε πως η ανάγκη συμφωνία είναι επιτακτική και αναγκαία αλλά χωρίς νέα υφεσιακά μέτρα και ειδικά στον ΦΠΑ. «Πιθανή αύξηση του ΦΠΑ από το 26%, που είναι σήμερα, στο 29% θα φέρει νέα λουκέτα, νέες απολύσεις και νέες οφειλές στα ταμεία» λέει ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα, δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα νόμο για τις επιχειρήσεις. «Ζητάμε σταθερό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον παράλληλα με την πάταξη της φοροδιαφυγής» καταλήγει ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι σε πανελλαδικό επίπεδο από τις 730 χιλιάδες επιχειρήσεις οι 440 χιλιάδες έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. 

Λ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook