Είναι ένας σχετικά νεοεισερχόμενος στη Βουλή βουλευτής, αφού κατάφερε με την εμπιστοσυνη των συμπολιτών του να λάβει το βουλευτικό αξίωμα το 2014 (αντικαθιστώντας τον Νότη Μαριά ως πρώτος επιλαχών), με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη ότι μαζί του φέρνει και νέα ήθη που δεν μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα οι βουλευτές.

Ο Κώστας Δαμαβολίτης, βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΛ, αποφάσισε να δίνει την μισή βουλευτική του αποζημίωση σε διαφορετικές κάθε μήνα κοινωνικές δομές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην λειτουργία τους λόγω υποχρηματοδότησης. 

Είναι μια έμμεση συγγνώμη προς τους συμπολίτες μου

Το όλο σκεπτικό όμως για την απόφασή του αυτή, είναι μάθημα προς πολλούς αποδέκτες, κυρίως συναδέλφους του.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr, είναι ένας τρόπος να πει συγγνώμη στους συμπολίτες του που δεν έχουν υλοποιηθεί οι προεκλογικές υποσχέσεις για ελάφρυνση των βαρών για τους ασθενέστερους αλλά και ένας τρόπος να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και των πολιτών.

Από τις 25  Ιανουαρίου που είμαστε κυβέρνηση, έχουμε άλλη ευθύνη. Ο πολιτικός που είναι στην αντιπολίτευση έχει άλλο βάρος. Από τις 25 Ιανουαρίου, μετέχω σε κυβερνητικό σχήμα που έδωσε ένα πλεγμα υποσχέσεων και δεσμεύσεων για καλύτερη ποιότητα ζωής στους συμπολιτες μας. Μετά από πέντε μήνες  προσπάθειας της κυβέρνησης,  δεν έχουμε ανάλογο αποτέλεσμα, αντ' αυτού έχουμε μέτρα τα οποία θα έχουν οδύνη για την ελληνική κοινωνία. Μέρος λοιπόν της ευθύνης για αυτό το αποτέλεσμα το έχω και εγώ

και με αφοπλιστική ειλικρίνεια και συνείδηση συνεχίζει

Ειναι μια έμμεση συγγνώμη για αυτό το οποίο δεν κατάφερα να κάνω και πρέπει οπωσδήποτε από τη στιγμή που δεν κατάφερα να το κάνω να συμπάσχω με την ελληνική κοινωνία, τους συμπολίτες μου. 

Όπως εξηγεί ο κ. Δαμαβολίτης, η συγκεκριμένη πράξη γίνεται σε μια φάση που χρειάζεται να οικοδομηθεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικού, προσθέτοντας οτι δεν μπορεί να πληρώνει μια ζωή ο πολίτης την αποτυχία της εκάστοτε πολιτικής επιλογής.

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε αυτά τα χρόνια ότι ο πολιτικός αναλαμβάνει μόνο το πολιτικό κόστος. Πάντα μετά από μια κυβερνητική προσπάθεια που έχει απόκλιση, ο συνήθης ύποπτος (εννοεί οι πολίτες) πληρώνουν τον λογαριασμό. Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Θέλω και εγώ να πληρώσω τον λογαριασμό. Να έχω ουσιαστικό κόστος και όχι μόνο πολιτικό

Αυτόν τον μήνα, ξεκινώντας από σήμερα, η μισή βουλευτική αποζημίωση του Κώστα Δαμαβολίτη θα μοιραστεί στο ΚΕΘΕΑ και στο "Κέντρο Μέριμνας Παιδιών  με Ειδικές Ανάγκες Ζωοδόχου Πηγή". Κάθε μήνα θα επιλέγονται διαφορετικές δομές, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην λειτουργία τους λόγω υποχρηματοδότησης.

Εμείς να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον βουλευτή από την Κρήτη, τόσο την απόφασή του όσο και για το πολιτικό σκεπτικό που την πλαισιώνει  και ελπίζουμε και άλλοι βουλευτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.