Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η χώρα την επόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

Αναλυτικά:

Σε συστράτευση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων καλεί ο Αντώνης Σαμαράς

Την ανάγκη να υπάρξει συστράτευση όλων εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη επισημαίνουν στη ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο, ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «η απαράδεκτη συμφωνία των «θεσμών», ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες» και επισημαίνει πως «σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη» προτείνοντας, όπως λέει, « ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα «μοιραίο, αδύναμο και ανεύθυνο, και τον κατηγορεί πως απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος.

«Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας» τονίζει ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς θα καλέσει σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς του «φιλοευρωπαϊκού τόξου» και θα επαναλάβει πως για τη ΝΔ η παραμονή της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή. 

Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τα σχέδια του πρωθυπουργού από τον υπουργό των Εσωτερικών Ν.Βούτση την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη και μιλώντας σε συνεργάτες του δεν έκρυβε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι στην κυβέρνηση παίζουν, όπως λένε στη ΝΔ, με το παρόν και το μέλλον της χώρας. 

Ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί για το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής όπου και αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα. 

Στη ΝΔ εκτιμούν πως το δίλημμα που τίθεται πλέον με το δημοψήφισμα στους πολίτες είναι μια κακή συμφωνία ή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, δίλημμα που τίθεται με εκβιαστικό τρόπο στον ελληνικό λαό ο οποίος και καλείται να αποφασίσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Για την αξιωματική αντιπολίτευση πάντως η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή και σε αυτή τη λογική όλα δείχνουν πως η ΝΔ θα καλέσει τον ελληνικό λαό να στηρίξει τη συμφωνία. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα δίνει την ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει εκ νέου σε κάλεσμα για συστράτευση εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συγκαλέσει άμεσα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή στρατηγική και ένα κοινό μέτωπο «απέναντι σε όσους απεργάζονται σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρώπη».
 
Ουσιαστικά δηλαδή θα καταβληθεί μια προσπάθεια να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι «καλεί τον ελληνικό λαό σε αντίσταση»

Αρνητική είναι η αντίδραση από το Ποτάμι προς το δημοψήφισμα. Το Γραφείο του πρωθυπουργού επικοινώνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και έκανε τυπική ενημέρωση στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το Ποτάμι θεωρεί την απόφαση για δημοψήφισμα απαράδεκτη. Σε μία σκληρή δήλωσή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε:

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό. 

»Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. 

»Να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας. 

»Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «προσπαθεί να μεταθέσει στίς πλάτες του λαού τίς ευθύνες του μετά από πέντε μήνες λανθασμένης διαπραγμάτευσης», όπως σχολίασαν ηγετικά στελέχη του κόμματος και επεσήμαναν ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει τεράστιο εθνικό ρίσκο. 

Επίσης υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους παρά μόνο πρότασή που δεν δέχθηκε ο κ. Τσίπρας.

Τις επόμενες ώρες θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού για να καθορίσει την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στη Βουλή.

ΚΚΕ: Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, καταδικάζοντας τον εκβιασμό, όπως είπε, κυβέρνησης και δανειστών και καλώντας το λαό να πει «όχι» και στους δύο.

ΠΑΣΟΚ: Ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη χώρα εξέλιξη η απόφαση για δημοψήφισμα

Ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη χώρα εξέλιξη, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στο λαό, χαρακτηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ την αναγγελία από τον πρωθυπουργό δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της της πρότασης των δανειστών.

Το πρωί του Σαββάτου στις 9.30 θα συνεδριάσει εκτάκτως στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννήματα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα, με αφορμή το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια.

»Μετακυλύει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό. Επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλλημα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα.

»Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

»Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.

»Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας.

»Πιστεύουμε στην δημοκρατία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού την κρίση του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ.»

Δήλωση Βενιζέλου

Σκληρή δήλωση και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο:

«Η πολιτική απάτη μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και απειλεί το ιστορικό της κεκτημένο.

»Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε. Σπατάλησε έξι πολύτιμους μήνες, επιδείνωσε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αποδυνάμωσε την θέση της χώρας και την εξέθεσε σκόπιμα σε ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών έχοντας στο μυαλό της εξαρχής την καταστρατήγηση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

»Τώρα, τρεις μόλις ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, με τις τράπεζες σε οριακή κατάσταση να περιμένουν κάθε ημέρα τη βοήθεια του ELA, με τη χώρα υπό την άμεση απειλή ασύντακτης χρεοκοπίας, ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απεκδύεται της ευθύνης του οργανώνοντας μια καρικατούρα δημοψηφίσματος κατά παράβαση του Συντάγματος.

»Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν λογαριάζουν και δεν λυπούνται τίποτα. Ούτε τις θυσίες του λαού που θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ, ούτε την εθνική βλάβη που προκαλεί παίζοντας εν ου παικτοίς.

»Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος.

»Η εξ υφαρπαγής διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα με προδημοψηφισματική περίοδο μόλις πέντε ημερών συνιστά ωμή παραβίαση του σχετικού νόμου 4023/2011 που παραπέμπει (άρθρο 21) στις προθεσμίες και τις διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Μέσα σε πέντε ημέρες δεν διεξάγεται ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα και το νόμο δημοκρατικός διάλογος.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook