Πανικός και δυσλειτουργία χαρακτηρίζει την αγορά καυσίμων στα Χανιά, καθώς σήμερα, από το πρωί της Δευτέρας, έχει κλείσει το 50% των πρατηρίων βενζίνης λόγω ελλείψεων.

Η χθεσινοβραδινή πληροφορία για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital control, προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες που έσπευσαν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους, προκειμένου να προλάβουν μια πιθανή έλλεψη στα καύσιμα.

Μάλιστα παρατηρήθηκε το φαινόμενο, πολίτες να πηγαίνουν σε πρατήρια, κρατώντας μπετόνια, προκειμένου να εξασφαλίζουν καύσιμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών του Νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος, σημείωσε τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά, ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον για τις 15 - 20 ημέρες, υπάρχουν αποθέματα σε καύσιμα και ήδη οι βενζινοπώλες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες τροφοδοσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κώτσο, το κλείσιμο των τραπεζών μπορεί να έχει προκαλέσει προβλήματα σε όσους δεν είχαν εξασφαλίσει ρευστότητα για να καλύψουν τα έξοδα της τροφοδοσίας, ωστόσο γίνονται συζητήσεις με τις εταιρείες τροφοδοσίας για να βρεθεί τρόπος να γίνονται οι πληρωμές.

Ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών σημειώνει ότι ήταν αναμενόμενο το πρόβλημα που θα προκύψει όμως, όπως προσθέτει χαρακτηριστικά ,δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπεύδουν οι πολίτες στα πρατήρια.

Λίγο  πολύ, τονίζει οι βενζινοπώλες έχουν μια μικρή ρευστότητα για να καλύψουν τα έξοδα τροφοδοσίας και η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης, δεν βοηθάει την κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Κώτσου, κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά τις διαβουλεύσεις μεταξύ βενζινοπωλών και των εταιριών τροφοδοσίας, θα ομαλοποιηθεί η διαδικασία τροφοδοσίας των πρατηρίων και προσθέτει ότι για τις επόμενες 15 με 20 ημέρες, υπάρχει επάρκεια την οποία συμπιέζει μόνο η έλλειψη ψυχραιμίας και ο πανικός.

Ο κ. Κώτσος τέλος επανέλαβε ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν ότι δεν θα βρίσκουν καύσιμα σε κάποιο από τα πρατήρια του νομού Χανίων.

Το λιγότερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε ιδιολειτουργούμενα πρατήρια, δηλαδή εκείνα που ανήκουν στις εταιρείες τροφοδοσίας.

Τα πρώτα βυτία σήμερα το πρωί, τονίζει ο κ. Κώτσος, γέμισαν αυτά τα πρατήρια τα οποία ωστόσο, λόγω του χαρακτήρα τους δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Δείτε βίντεο και φωτο από ουρά οχημάτων σε βενζινάδικο τη νύχτα