Αξιόγραφα «νέου τύπου», με καινούρια πιστωτική δομή, φέρονται να εξετάζουν τράπεζες και αξιωματούχοι της ΕΕ για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, ώστε να παρακάμψουν τους οίκους αξιολόγησης και η διαδικασία να μην θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο».

Σύμφωνα με δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών αποκλειστικά στο Reuters, ανάμεσα στις προτάσεις που συζητούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τραπεζικούς και ασφαλιστικούς ομίλους βρίσκεται η πρόταση να αντικατασταθούν τα υφιστάμενα χρέη με ομόλογα νέου τύπου, με διαφορετική και μη συγκρίσιμη πιστωτική δομή με τα «συμβατικά» ομόλογα.

«Οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρήσουν εθελοντική την αναδιάρθρωση, και δεν θα κηρύξουν αφερέγγυα την Ελλάδα, μόνο εάν υπάρξει μία εντελώς νέα σύνθεση των ομολόγων» δήλωσε στο πρακτορείο στέλεχος γερμανικής τράπεζας.

Χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε συζητήσεις για τα βήματα που θα ακολουθηθούν, και εξετάζεται, όπως ανέφερε η ίδια πηγή «μία ευρεία γκάμα προτάσεων».

Το Βερολίνο ζήτησε από τους ιδιώτες πιστωτές να υποβάλουν στοιχεία με την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος και τις προθέσεις τους για συμμετοχή σε μία εθελοντική μετακύλιση. Παρόμοιες κινήσεις φαίνεται ότι έχουν γίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα γερμανικά και τα γαλλικά ιδρύματα αποτελούν, μαζί με τα ελληνικά, τους ιδιώτες πιστωτές με το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφερε την Παρασκευή πως γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικοί όμιλοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία εθελοντική μετακύλιση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως αναφέρει η πηγή του Reuters, οι γερμανικές τράπεζες δεν πρόκειται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε μετακύλιση εάν δεν έχουν τη διαβεβαίωση από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία: «Μόνο εάν βελτιωθούν οι όροι θα μπορούσε κανείς να υπολογίζει σε σημαντική συμμετοχή των τραπεζών» τόνισε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook