Τελευταία ενημέρωση 19:35

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρισιμότερο ίσως μέχρι σήμερα για την Ελλάδα Eurogroup. Για δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει ο Ευκ.Τσακαλώτος προϊδεάζουν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι περισσότεροι προσερχόμενοι έκαναν αναφορά στα βήματα προόδου της Αθήνας -με την κατάθεση της πρότασης, αλλά και την εξασφάλιση της εξουσιοδότησης από τη Βουλή-, ωστόσο εστίασαν και στην έλλειψη εμπιστοσύνης ζητώντας «εγγυήσεις» για την εφαρμογή των μέτρων. 

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης που θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, η αξιολόγηση των Θεσμών για την ελληνική πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες την βρίσκουν θετική βάση συζήτησης, αλλά «βλέπουν» ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιπλέον μέτρα.

Η ελληνική πρόταση «μπορεί να γίνει βάση συμφωνίας για νέο πρόγραμμα» λέει η Κομισιόν πριν το Eurogroup. Ωστόσο, η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης από τους τρεις θεσμούς, που θα βρεθεί στο τραπέζι του Eurogroup, φέρεται να είναι επιφυλακτικά θετική -κατά συγκλίνουσες αναφορές ωστόσο, φέρεται να βλέπει υψηλότερα τις δανειοδοτικές ανάγκες (μεταξύ 74 και 84 δισ. ευρώ) με ενδεχόμενη ανάγκη επιπλέον μέτρων. Αυτό οδήγησε ορισμένους αξιωματούχους να χαμηλώσουν, με δηλώσεις τους στο Reuters, τις προσδοκίες τους για την έκβαση της συνεδρίασης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν τον έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο ενδεχομένως να συναντάται κατ’ ιδίαν με τον γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν πριν τη συνεδρίαση. Το Reuters μεταδίδει ότι Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν επίσης προχωρήσει σε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων και με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών δεν έκρυψαν την επιφύλαξή τους απέναντι στην Αθήνα, βλέποντας ανάγκη εγγυήσεων για το ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν και σημειώνοντας (όπως από την πλευρά της Αυστρίας ή της Ολλανδίας) πως τα μέτρα «κινούνται στη γραμμή της πρότασης που μία εβδομάδα πριν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να απορριφθούν με δημοψήφισμα».  

Ένα καλό λόγο που δείχνει αν μη τι άλλο καλή πρόθεση είχαν Λαγκάρντ, Μοσκοβισί, Σαπέν, ντε Γκίντος, Πάντοαν, κά. Αντίθετα κανένα καλό λόγο δεν είχε και καμία πρόθεση διευκόλυνσης της κατάστασης δεν διαφάνηκε στη δήλωση του Β.Σόιμπλε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε προσερχόμενη: «Πιστεύω ότι έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε πολύ περισσότερη πρόοδο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο επιτρόπος Π.Μοσκοβισί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος». Η ελληνική πρόταση «μπορεί να γίνει βάση συμφωνίας για νέο πρόγραμμα» είπε. 

O Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ σημαντική κίνηση» τόσο την πρόταση όσο και την ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση, την αξιολόγησή της, την ανάλυση για το χρέος και «τις διαφαινόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Ο επίτροπος υπογράμμισε επανειλημμένα τη σημασία «εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», όχι μόνο για την επιστροφή στην ανάκαμψη αλλά και ως «κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση του χρέους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο αυστριακός υπουργός Χανς Γιοργκ Σέλινγκ ανέφερε προσερχόμενος: «Είναι φυσικά πρόοδος, αλλά αυτό που λείπει είναι οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή των μεταρυθμίσεων». 

«Η Βουλή πρέπει να υιοθετήσει άμεσα μέτρα» είπε. 

O επίτροπος Ντομπρόβσκις διαπίστωσε ότι «σαφώς κάνουμε πρόοδο, η πρόταση είναι σε μεγάλο βαθμό πάνω στην πρόταση πριν το δημοψήφισμα».

«Βλέπουμε προθυμία από την ελληνική πλευρά. Φυσικά υπάρχουν ακόμη ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα θα συζητήσουμε επί εντολής για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα του ESM» είπε.

«Χρειάζομαστε περισσότερες λεπτομέρειες, χρειαζόμαστε ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος» ανέφερε ο ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν.

Σε ερώτηση για την εμπιστοσύνη απέναντι στην Αθήνα, ο Νούναν περιορίστηκε στο ότι η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα «επανοικοδομείται, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει και σήμερα να επανοικοδομείται».

Ο ολλανδός υφυπουργός Οικονομικών Έρικ Βίμπες ανέφερε πως η Ελλάδα «έκανε σαφές ένα βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο βλέπουμε πως οι θεσμοί είναι επικριτικοί απέναντι στο σχέδιο και τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία, και το αποτιμούν πιο αδύναμο από όσο θα έπρεπε». 

«Πρότασή τους είναι να αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις μόνο αφού εκπληρωθούν περαιτέρω αυτοί οι όριο» είπε. «Ταυτόχρονα, πολλές κυβερνήσεις, όπως και η δική μου, έχουν σοβαρές ανησυχίες για την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και την εφαρμογή» των μέτρων, υπογράμμισε. 

«Πρέπει ξεκάθαρα να γίνει ένα βήμα που θα επιτρέψει την ύπαρξη εμπιστοσύνης με όλες τις πλευρές που θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση» τόνισε.

Ο κύπριος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: «Θεωρώ ότι σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση στήριξης». 

Ο Χ.Γεωργιάδης ανέφερε πως ο δρόμος «δεν είναι οι επιλογές του λαϊκισμού, των συνθημάτων και των άκρων». «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση των συναισθημάτων και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων αποφάσεων που δημιουργούν όμως προοπτική» είπε.

Τη φράση «we are not there yet» (δεν έχουμε ακόμα καταλήξει, θέλουμε ακόμα δουλειά) χρησιμοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο κρισιμότερο ίσως Eurogroup για την ελληνική υπόθεση.

«Δεν ξέρουμε εάν η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει όσα ανακοινώνει. Αυτό είναι το θεμελιώδες σήμερα. Πρέπει να ακούσουμε τους θεσμούς και τους υπουργούς για να δούμε τι παρεμβάσεις απαιτούνται» συνέχισε.

Υπάρχει το πρόβλημα της εμπιστοσύνης. Πρέπει να δούμε εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι επαρκές.

Για μια σημαντική πολιτική βούληση εκ μέρους της Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. 

Όπως είπε προσερχόμενος στο Eurogroup, «η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων». 

«Θα ξεκινήσουμε συζητήσεις που θα είναι απαιτητικές, ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη», πρόσθεσε. 

«Όλες οι κυβερνήσεις έδιναν υποσχέσεις αλλά δεν τηρούνταν», είπε ο κ. Σαπέν και τόνισε πως «ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις». 

Αναφορικά με το χρέος είπε πως «δεν υπαρχει ταμπού για το χρέος», αλλά όπως είπε «σήμερα να δεσμευτούμε με τις διαπραγματεύσεις». 

Για εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις, έκανε λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποιος όπως δήλωσε δεν μπορεί να κατανοήσει το ελπιδοφόρο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. 

Ο κ. Σόιμπλε είπε πως υπάρχουν χρηματοδοτικά κενά ότι μέχρι τώρα μιλάγαμε για την ολοκλήρωση ενός παλιού προγράμματος ενώ τώρα πάμε σε ένα νέο. 

Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα με αυτές τις συνθήκες και πρόσθεσε: Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε υπολογισμούς που δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών είπε πως στους Έλληνες συναδέλφους έχουμε κάνει τα πάντα ενώ εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη μας. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook