Δύσκολος είναι κάβος του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβάλλει σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας, παρά την γενική αναγνώριση ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πληροφορίες που έρχονται από τς Βρυξέλλες κάνουν λόγο για σθεναρές πιέσεις εκ μέρους της Γερμανίας, οι οποίες απομακρύνουν τη συμφωνία. 

Όπως αναφέρει η Bild αλλά και το Associated Press ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών βρίσκει «ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις», ενώ στο σύνολό τους οι Υπουργοί του Eurogroup επισημαίνουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης ως προς την ελληνική κυβέρνηση. 

Την ίδια ώρα πάντως, η Γαλλία, η οποία καταβάλει τεράστια προσπάθεια απέναντι στα εμπόδια που θέτει το Βερολίνο, κάνει λόγο για προτάσεις που μπορούν να είναι η βάση της συμφωνίας. 

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε σημαντικές κινήσεις» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμίζοντας ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «είναι η βάση για διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας, είναι η εφαρμογή πλέον των μεταρρυθμίσεων τις οποίες προτείνει η Αθήνα. 

Και ενώ ο γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, διεμήνυσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι η συζήτηση για το χρέος «δεν πρέπει να είναι ταμπού» και ότι «χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, όχι όμως ονομαστική μείωση», ο Σόιμπλε έκλεισε τη συζήτηση (για την ώρα), σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες». 

Διεθνή πρακτορεία εκτιμούν ότι η Γερμανία, και ειδικότερα ο κ. Σόιμπλε, έχει σχέδιο εξώθησης των συζητήσωεν σε αδιέξοδο, καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, δεν βλέπω πώς εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Αυτό το Σαββατοκύριακο πρέπει να ληφθεί μια δύσκολη απόφαση» είπε με νόημα ο «σκληρός» της ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος αισιοδοξίας. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει το έδαφος γα συμφωνία, ωστόσο παίζεται ένα τελευταίο χαρτί από την πλευρά των ευρωπαίων για να πιέσουν την Αθήνα να ψηφίσει άμεσα τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook