Η μόδα του τατουάζ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, μιας και ολοένα αυξάνονται εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν να σημαδέψουν το δέρμα τους με ένα καλλιτέχνημα, που συνήθως αντιπροσωπεύει κάτι πολύ προσωπικό.

Είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα ανοίγουν όλο και περισσότερα στούντιο δερματοστιξίας, αφού η ζήτηση για τατουάζ, χένα και piercing είναι αυξημένη, ενώ ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που δεν φοράμε και τόσα ρούχα, λίγο πολύ όλοι έχουμε σκεφτεί την ιδέα του τατουάζ στο κορμί μας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του protothema.gr αναφέρουμε τους κινδύνους που υπάρχουν, καθώς και το τι πρέπει να προσέχει ο ενδιαφερόμενος, προτού προβεί σε μια δερματοστιξία-τατουάζ.

Ο κ. Βασίλης Έξαρχος είναι ιδιοκτήτης του στούντιο «Μέδουσα» στα Εξάρχεια και βρίσκεται στο χώρο της δερματοστιξίας από το 1995. Αναφορικά με τους κινδύνους που υπάρχουν στο χώρο των τατουάζ, τόνισε πως τα στούντιο πληρούν τους κανόνες υγιεινής, ενώ το κόστος αγοράς των βελόνων είναι μικρό και έτσι δεν τίθεται θέμα επαναχρησιμοποίησης: «Ένας συνειδητοποιημένος πελάτης δεν χρειάζεται να φοβηθεί κάτι. Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι επαγγελματίας. Τότε σαφώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Σε ένα στούντιο όλα είναι καθαρά, ενώ τηρούνται στο έπακρο οι κανόνες υγιεινής. Τα έξοδα για τις βελόνες είναι μικρά και είναι χαζό κάποιος να τις ξαναχρησιμοποιήσει».

Αν κάποιος επιθυμεί να κάνει τατουάζ, ο κ. Έξαρχος τον συμβουλεύει να είναι σίγουρος για το σχέδιο και το σημείο που θέλει να το κάνει: «Ένας που θέλει αυτήν την στιγμή να κάνει τατού, θα πρέπει να προσέξει, να επισκεφτεί επαγγελματία, να είναι σίγουρος για το σχέδιο που θέλει και το σημείο του σώματος του και φυσικά να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Αν πάει σε μια παραλία και δει έναν πλανόδιο και κάνει εκεί τατού, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του, είναι σίγουρο αυτό. Όπως ισχύει για όλη την αγορά, έτσι και εδώ, ότι πληρώνεις παίρνεις».

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τη μόδα των τατουάζ, της χένας και του piercing είναι αρκετοί, ειδικά εάν ο καλλιτέχνης που τα κάνει δεν είναι επαγγελματίας και δεν σέβεται τους κανόνες υγιεινής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, η δερματοστιξία και τα τρυπήματα μπορεί να προκαλέσουν τοπική φλεγμονή μέχρι παράλυση μέρους του σώματος, με πιο επικίνδυνη συνέπεια τη μετάδοση ηπατίτιδας, του ιού του AIDS και άλλων μικρότερης σημασίας ιών.

Ακόμα και η χένα, εάν γίνει με την επικίνδυνη ουσία βαφής PPD, που χρησιμοποιείται για να προσδώσει σκούρο χρώμα στα τατουάζ και είναι ευρέως διαδεδομένη στις αναπτυσσόμενες χώρες, μπορεί να προκαλέσει διά βίου αλλεργική ευαισθητοποίηση, η οποία αρκετές φορές συνοδεύεται από άλγος, ενώ στο σημείο που υπάρχει τατουάζ, χένα ή piercing το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προσοχή.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει συνειδητοποίηση, σωστή ενημέρωση και γνώση του ενδιαφερόμενου ατόμου, προτού προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, αφού, εάν δεν του αρέσει, η διαδικασία αφαίρεσης της δερματοστιξίας είναι πολύ δυσκολότερη.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook