Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η σιωπηρή πορεία της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στους τρεις διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους, την περασμένη Παρασκευή, στα βίαια επεισόδια μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο.

Μετά τα αιματηρά επεισόδια της 21ης Ιανουαρίου και τις επίμονες πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων να ματαιωθεί η διαδήλωση, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα( (φωτογραφία), ζήτησε από τους υποστηρικτές του να αποφύγουν τις πράξεις βίας και να μην αντιδράσουν σε τυχόν προκλήσεις.

Η προγραμματισμένη για αύριο διαδήλωση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα ματαιώθηκε κατόπιν πιέσεων του Αμερικανού πρέσβη στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβίζου, ο οποίος υποστήριξε ότι διαδηλώσεις επίδειξης δύναμης από τις δύο πλευρές θα οξύνουν το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Αλβανία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι «είναι σεβαστό το δικαίωμα κάθε πολίτη για μια ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά πρέπει να διατηρηθούν οι θεσμοί» και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει αντίδραση σε κάθε μορφή παραβίασης της έννομης τάξης και του Συντάγματος».

Επισήμανε δε, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, υπήρχαν πληρωμένα κακοποιά στοιχεία στη διαδήλωση, με στόχο τις συμπλοκές με τις αρχές και την ανατροπή της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι, ζήτησε σήμερα να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές και να υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.