Δρόμος των Χανίων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα οδικά δίκτυα με τη μεγαλύτερη συχνότητα σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων κατά το 2014.

Σύμφωνα με τον σχετικό οδικό χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΑΣ, το 5ο χιλιόμετρο Χανίων – Κισσάμου, αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του οδικού δικτύου πανελλαδικά, στο οποίο το 2014 έχουν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα.

Δυστυχως τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα για όλη την Κρήτη και το θέμα κατασκευής του ΒΟΑΚ αποτελεί χρόνια διεκδίκηση αλλά και αντικείμενο χρόνιας κωλυσιεργίας. Φυσικά για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων μεγάλη ευθύνη έχουν και οι οδηγοί καθώς δεν είναι λίγες φορές που επιδεικνύουν όχι μόνο παντελή έλλειψη οδηγικής αγωγής, αλλά και… παράλογη συμπεριφορά (ακόμα και περιπτώσεις οδηγών που κυκλοφορούσαν αντίθετα στον ΒΟΑΚ – δες εδώ και εδώ)

Παράλληλα με τον οδικό χάρτη που δημοσίευσε η ΕΛΑΣ, δείτε και χρήσιμες οδηγίες της αστυνομίας σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και το τι σημαίνει “οδηγώ με ασφάλεια”.

Ενέργειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος  – Τι κάνουμε σε ένα τροχαία ατύχημα – Τι ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Αν συμβεί ένα οδικό τροχαίο ατύχημα ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει:

α) Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία. 
β) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να  ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή
γ) Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία. Σε περίπτωση μόνον υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

Αν από το Τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκη θα πρέπει:

Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.
Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.
Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, η οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.

Στις οδηγίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ, σημειώνεται ότι οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος
Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

Tags: ,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook